BMW će pokazati novi X6 u “Vantablack” boji – crnjoj od najcrnje

- in Zanimljivosti
1255

Ova jedinstvena dezorijentirajuća kreacija će javnosti biti predstavljena na salonu automobila u Frankfurtu.

Svi u autoindustriji pokušavaju iskoristiti sve za što bržu prodaju “SUV” ili terenskih vozila, od najstarijih marki kao što je Ford (koji u osnovi potpuno odustaje od limuzina) do dugogodišnjih luksuznih proizvođača poput Lamborghinija, Bentleyja, Rolls-Roycea pa čak i Ferrarija. Rezultat toga je teže nego ikad izdvojiti se iz gomile.

Pa šta je BMW uradio? Napravio je SUV koji teško možete vidjeti.

Na sajmu automobila u Frankfurtu sljedećeg mjeseca BMW će prikazati jedinstvenu verziju budućeg terenca treće generacije X6 koji je u potpunosti premazan “Vantablack” bojom, u kojoj se nanocjevčice od karbonskih vlakana koriste za stvaranje jedne od najmračnijih tvari na Zemlji.

BMW se obratio Surrey NanoSystems-u, kompaniju koja se suočila s Vantablackom prije nekoliko godina, kako bi pokrio jedan od svojih novih X6 u novijoj verziji njihove tvari nazvane VBX2.

Ova Vantablacka varijanta omogućava najmanji odsjaj svjetla, a pritom ostaje „super crna“, kako tvrdi osnivač Surrey NanoSystemsa Ben Jensen.

Dok Jensen kaže da bi to trebalo omogućiti ljudskim očima i mozgu da obrade neke informacije o dubini, Vantablack X6 izgleda kao dvodimenzionalni crni terenac na fotografijama u štampi ili čak kao neka amaterska verzija fotošopirane fotografije, a sve to povoljno pomaže BMW-u da pokaže svoj novi redizajnirani i osvijetljeni gril.

Ipak, Vantablack X6 vjerovatno će izazvati pomutnju u Frankfurtu jer ova boja je, prema svemu sudeći nešto što će plijeniti pažnju.

Hussein Al-Attar, X6-ov dizajner, rekao je u čudesno koreografiranom intervjuu da može vidjeti kako VANTABLACK postaje jedna od serisjkih boja na novom SUV-u, jer „vozači X6 spadaju među naše najekstroventnije kupce izraženog slobodnog duha“.

Da se to ipak desi malo je vjerojatno, ali ako BMW odluči da nastavi sa tim, Vantablack bi sigurno razlikovala njihov terenac od prepunog tržišta i konkurenata.