Zlatni septembar: Održano prvo predavanje u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla

- in BiH
806

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“.

Prvo predavanje održano je u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla koje se pokazalo kao nešto što je baš trebalo našim mladim ljudima. Bili su veoma zainteresovani za temu te su pažljivo slušali i „upijali“ informacije. Edukativno predavanje držala je Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“.

Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija sa mladim Muhamedom Mahmićem, članom grupe MladiCe, mladim čovjekom koji je u djetinjstvu liječen od raka, gdje su imali priliku pitati ga sve o njegovom iskustvu i šta je njemu najviše značilo od njegovih vršanjaka u tom periodu njegovog života.

Svakako da je pažnju privukao i film „Velika bijela kuća“ koji je naišao na oduševljenje te koji je srušio sve predrasude, ukoliko ih je do tada i bilo. Vidljiva empatija i suze u očima srednjoškolaca dokaz su kvaliteta mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone u budućnosti. Srednjoškolci Medicinske škole stavili su zlatne vrpce na svoja srca u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Cilj predavanja i kampanje  jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece. Predavanje za srednjoškolce Mješovite srednje škole Srebrenik planirano je za petak, 20. septembar sa početkom u 10:30 sati. 

Borba sa rakom je preteška i bolna. Ta borba se nastavlja i nakon izliječenja. Pridružimo se kampanji, pozlatimo ovaj septembar i pokažimo djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama da nisu sami. Pozovite 17010 i donirajte 2 KM marke za djecu oboljelu od raka.