IOM spreman da pomogne prilagodbu određenih smještajnih kapaciteta za migrante u Tuzli

- in BiH, Izdvojeno, Kanton, Vijesti
688

Približavanje zimskog perioda i neophodnost kvalitetnijeg tretmana i zbrinjavanja migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton bila je tema današnjeg sastanka šefa Međunarodne organizacije za migracije (International organization for migration – IOM) u Bosni i Hercegovini Petera Van der Auweraerta premijeru Tuzlanskog kantona Denijalu Tulumoviću.

Premijer Tulumović je ovom prilikom istaknuo razumijevanje obima i ozbiljnosti situacije u vezi sa migrantima, koji Tuzlu i Tuzlanski kanton posmatraju samo kao tranzitno područje u želji da dođu do Europske unije ili područja koje graniče sa Europskom unijom.

Van der Auweraert je ovom prilikom istaknuo da je IOM partner Bosni i Hercegovini u pokušajima da se iznađe najkvalitetniji odgovor na ovu situaciju. S tim u vezi na današnjem sastanku je premijera upoznao i sa spremnošću IOM-a da pomogne prilagodbu određenih smještajnih kapaciteta koji bi se mogli koristiti za potrebe privremenog smještaja migranata, ukoliko se Tuzlanski kanton i Grad Tuzla odluče za uspostavljanje jednog takvog objekta.

Također, Van der Auweraert je sa premijerom i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admirom Hrustanovićem podijelio i informacije o postojanju međunarodnih fondova koji su voljni pomoći realizaciju određenih usluga koje se migrantima ovdje pružaju.

„Slični projekti pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama već su realizirani u drugim područjima BiH. Univerzitetski klinički centar i druge zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu već pružaju određene zdravstvene usluge migrantima, te bi bilo korektno da za te usluge dobiju i određeni oblik nadoknade. Također, službe sigurnosti su također dodatno angažirane u pogledu sigurnosne situacije sa migrantima te bi se i tim službama mogla izvršiti određena kompenzacija“, rekao je Van der Auweraert.

Na kraju sastanka je istaknuto da bi se bilo kakvo konkretnije poduzimanje koraka bila neophodna saglasnost i koordinirana aktivnost lokalnih, kantonalnih, entitetskih, ali i državnih institucija, saopšteno je iz ureda za informisanje Vlade TK.

Podijeli sa ljubavlju