Iza ukusnih i slasnih tjestenina, jufki i kolača stoji “Coly-Company” d.o.o., uspješna porodična kompanija sa sjedištem u Mosorovcu kod Lukavca i važi za jednog od lidera u proizvodnji tjestenina, jufki i konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
Za svojih dvadeset godina rada, koliko ovo preduzeće ponosno slavi ove godine, kvalitetom svojih proizvoda “Coly-Company” d.o.o. je dostigla standarde svjetskih proizvođaća.
Sa najsavremenijom tehnologijom proizvodnje tjestenina na Balkanu, od najkvalitetnijeg zrna pšenice, iz pogona Coly izlaze proizvodi koji zadovoljavaju i najprobirljivijeg konzumenta.
Tokom dvadesetogodišnje tradicije poslovanja, “Coly-Company” je posebnu važnost je davao vrhunskoj kvaliteti kroz adekvatnu primjenu smjernica i zahtjeva međunarodno priznatih sistema i normi upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 i HACCP standarda.
Zatim, kontinuirano istraživanje tržišta i realizacija iskazanih zahtjeva uz primjenu najsavremenije tehnologijem kao i unapređenje korektnih odnosa sa kupcima je dovelo do ekspanzije tržišta i sve većeg broja ljubitelja Coly proizvoda.
“I danas, nakon dvadeset godina, konstantno se ulaže u rast i razvoj firme, u ljudske resurse i unapređenje kvaliteta naših proizvoda”, rekao je za Studio D Safet Kolić direktor firme “Coly-Company”.
Coly kvalitet su prepoznali mnogi potrošači na području cijele Bosne i Hercegovine i šire.
“Vrhunska kvaliteta, pristupačne cijene uz izraženu poslovnost i korektan odnos uposlenika, obezbjedili su nam prisutnost u svim značajnim tržnim centrima i u manjim prodajnim objektima širom Bosne i Hercegovine”, navodi direktor Safet i dodaje kako su Coly jufke za pite i baklave kao i integralne jufke za pite, od strane kupaca ocijenjene kao jedni od najkvalitetnijih proizvoda na BiH tržištu.
Kako zapravo nastaje Coly tjestenina?
Coly tjestenine su prehrambeni poluproizvodi koji se dobijaju primarno od pšeničnog griza ili namjenskog brašna miješanjem sa vodom uz dodavanje sekundarnih sastojaka.
U strukturu proizvoda najviše ulazi pšenični griz, voda i jaja. Sadržaj tvari animalnog porijekla ne prelazi 2 % te kao takav proizvod ne podliježe veterinarskom pregledu, jer je po strukturi i sastavu namirnica predominantno biljnog porijekla. Količina vode ne prelazi 13,5 %. Ulazna komponenta jaja stavljena su pod zdravstvenu kontrolu kod primarnih poljoprivrednih proizvođača jaja i proizvoda od jaja, a isporučuju se sa odgovarajućim certifikatom izdatim od ovlaštene i kompetentne veterinarske i druge institucije kojom se dokazuje njihova zdravstvena ispravnost.
Obzirom na kvantitativnu strukturu i zastupljenost osnovnih sirovina (pšenični griz), Coly tjestenine su namirnice predominantno biljnog porijekla, odnosno namirnice na bazi cerealija – žitarica, jer u procesu proizvodnje sukladno ovoj specifikaciji ne koriste se druge sirovine animalnog porijekla.
Voda koja se upotrebljava u proizvodnji tjestenina mora u pogledu kvaliteta ispunjavati uslove propisane za vodu za piće.
Osnovna sirovina Coly tjestenina je pšenična krupica (griz), koja se dobija mljevenjem od posebne vrste tvrde pšenice (Triticum durum).
Od Safeta Kolića nadalje saznajemo kako je ulaganje u proizvodnju konditorskih proizvoda svrstalo ovu firmu u red vodećih domaćih proizvođača slatkog programa.
“Svi napori da se postigne vrhunska kvaliteta proizvoda, stroga higijenska kontrola, mikrobiološka ispravnost i ispunjavanje svih međunarodnih sistema i normi, priznati su i ove godine resertifikacijom ISO 9001:2015 i HACCP standarda što nam omogućava dalji rad na planiranju izvoza na svjetsko tržište, a takav sistem kontrole kvaliteta je rezultirao i izvozom na tržište EU i daleke Australije”, rekao je direktor Safet Kolić.