Upoznajte najmlađu kraljicu svijeta, 29-godišnju Jetsun Pemu iz Butana

- in Svijet, Zanimljivosti
738

Butan je mala država koja se nalazi na južnom kraju istočne Himalaje. Ima populaciju od oko 790.000 ljudi, a ujedno je i jedna od najzatvorenijih zemalja na svijetu – turizam je sveden na minimum, a i cijene za turiste su postavljene astronomski visoko kako bi se spriječio strani utjecaj. Iako je ekonomija nerazvijena, Butan je svrstan u jednu od najsretnijih zemalja na svijetu zbog ispunjenih i nematerijalnih načina života koje žive mještani.

Koliko je ova država nevjerovatna, evo i malog uvida u to ko je njihova aktuelna kraljica i kako je ona došla do krune, a to je apsolutno poput bajke kojim bi se oduševila svaka djevojka!

Sadašnji kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck poznat da ima srce koje je posvećeno njegovom narodu, sa istančanim temperamentom i pozitivno se snalazi u životu. Mladi princ postao je jedan od najmlađih kraljeva na svijetu kada je preuzeo prijestolje svog oca kralja Jigme Singye Wangchucka koji se s njega povukao 2006. King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck također je pametan mladi momak koji je diplomirao na Sveučilištu u Bostonu u Sjedinjenim Državama i Oxfordu Univerzitet u Velikoj Britaniji s izvrsnim rezultatima. Uprkos svemu tome, mladi kralj ne živi svoj život poput raskošnog plejboja. Umjesto toga, zalaže se za svoju zemlju i osluškuje potrebe svojih ljudi.

Iako se Jetsun Pema smatra običnom stanovnicom Butana, njena obitelj ima brojne veze s kraljevskom obitelji. Kraljevski par se prvi put upoznao kada je imala sedam godina, a on 17 godina na pikniku. Malu Jetsun Pemu toliko je zaintrigirao fini mladić koji je stajao pred njom da je povukla njegovu ruku i djetinjasto rekla: „Željela bih se udati za tebe.“ Prijestolonasljednik je bio zbunjen i pitao je zašto. Bez ikakvog oklijevanja, mala Jetsun Pema je odgovorila: „Sviđaš mi se.“ Njeno djetinjasto i nevino priznanje zahvatilo je prinčevo srce i obećao je da će se on, kad odraste i budu oboje samci i zaljubljeni, oženiti s njom.

Mnogo godina kasnije, mladi princ koji je tada već bio kralj Jigme Singye Wangchuck ponovo je sreo Jetsun Pemu, koja je u to vrijeme bila student. Od tada nikad nije mogao skinuti pogled s nje. Mala Jetsun Pema odrasla je u finu mladu damu kako ljepotom, inteligencijom i talentom. Kad ju je kralj Jigme Singye Wangchuck ponovo sreo, odmah se zaokupio sa njom i odlučio je da mu niko neće biti supruga osim Jetsun Peme.

Tron je preuzela u dobi od 21 godinu 2011. godine, kada se udala za kralja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck iz Butana, koji sada ima 39 godina, a koji je u svojoj zemlji poznat kao “Kralj Zmaj”.

Par koji danas ima trogodišnjeg sina Jigme Namgyel Wangchuck – studirao je u Engleskoj, dijelio istu ljubav prema umjetnosti, a jednom su ih prozvali “Will i Kate sa Himalaja”.

Govoreći o svojoj supruzi, kralj je jednom rekao lokalnim novinarima: “Čekao sam već dosta vremena da se oženim. Ali nije važno kad se vjenčate koliko god je to s pravom osobom. Siguran sam da jesam oženjen pravom osobom.

Danas je poznata je po svom dobrotvornom radu za organizacije poput Butanskog Crvenog krsta, Udruženja za zaštitu bubrega Butana i mnogih drugih.

Podijeli sa ljubavlju