Mogu li “Facebook Vijesti” riješiti probleme lažnih vijesti

- in Svijet, Zanimljivosti
800

Facebook se vraća u posao sa vijestima!

Nakon višemjesečnih glasina i nagađanja, kompanija službeno objavljuje “Facebook News”, novi odjeljak u svojoj aplikaciji posvećen “kvalitetnim” vijestima.

Facebook Vijesti dobit će vlastiti dio Facebook aplikacije, sličan Watchu ili Marketplaceu, iako će ga za početak samo mala grupa američkih korisnika Facebooka moći pokrenuti.

Za razliku od News Feed-a, gdje Facebookovi algoritmi teže favorizirati zapaljive naslove iz ponekad upitnih izvora, Facebook ima mnogo strožija pravila za izdavače koji su dio Facebook Vijestz, a koji će naglasiti originalno izvještavanje.

Facebook se dugo borio sa ulogom novog izvora i odnosom s izdavačima. Kompanija je nesumnjivo jedna od najutjecajnijih platformi u određivanju vijesti o prehrani odraslih u Sjedinjenim Državama. Više od 40 posto američkih odraslih osoba oslanja se na Facebook kao izvor vijesti, navodi Pew Research.

Problem Facebook-a i izdavača je taj što većina vijesti koje su gurnute na vrh korisničkih vijesti nije baš “visokokvalitetna”, uprkos mnogim pokušajima kompanije da odstrane klik-lajkove i lažne vijesti.

Prošle godine, na primer, Mark Zuckerberg najavio je da će kompanija unaprijediti vijesti kako bi naglasila postove prijatelja i porodice, a ne izdavača u nastojanju da poboljša „dobrobit“. Facebook je rezultirao prometom preporuka za brojne izdavače. I dok postoje dokazi da su korisnici Facebooka počeli viđati više postova koje su podijelili njihovi poznanici, priče sa najviše dijeljenja bile su podjednako zapaljive i pogrešne kao i uvijek.

Stoga ne čudi da Facebook News (uglavnom) zaobilazi trenutnu listu sa novostima. Glasnogovornik kaže da će kompanija vjerovatno promovirati Facebook Vijesti u novostima kako bude postala dostupnija, ali se ne očekuje da Facebook Vijesti promijeni način na koji se pojavljuju ostale vijesti u novostima.

Viši standardi i originalno izvještavanje

Ako su vijesti koje obično vidite među novostima medijski ekvivalent brzoj hrani, onda bi Facebook Vijesti trebao biti više poput vaše dnevne doze voća i povrća. Kompanija planira istaknuti izvorno izvještavanje, kao i lokalne vijesti, i aktualne priče za koje Facebook kaže da su im korisnici rekli da su “nedovoljno prikazani” u novostima.

Sadržaj će biti pokretan kombinacijom algoritama i ljudskih uređivača. Tim urednika svakodnevno će odabrati najbolje priče, dok će svaki korisnik vidjeti priče koje preporučuju algoritme na temelju njihovih interesa i navika čitanja.

Facebook navodno plaća nekoliko izdavača vijesti i do tri miliona dolara za njihov sadržaj koji se pojavljuje u odjeljku. Zauzvrat, izdavači koji žele da se njihov sadržaj prikaže u Facebook Vijestima moraju se pridržavati novog skupa “smjernica” izdavača, koji “uključuju niz signala integriteta u određivanju podobnosti proizvoda, uključujući dezinformacije”.

“Nadamo se da će ovaj rad pomoći u našim naporima da održimo veliko novinarstvo i ojačamo demokratiju”, napisao je u izjavi za Global News Partnership Campbell Brown.