Najgora sedmica u historiji Venecije: Plimni val ponovo potopio grad

- in Svijet, Vijesti
556

Centralni dijelovi Venecije su ponovo pod vodom nakon što se ponovio neuobičajeno veliki plimni val, a nivo mora dosegnuo 150 cm.
Usljed plimnog vala zatvorene su i neke od najvećih turističkih atrakcija, kao što je Trg svetog Marka, a hiljade dobrovoljaca pomažu građanima u poplavljenom gradu.

   

Venecija se suočava sa najgorom sedmicom od kada se vodi statistika o plimi od 1872. godine.

Ovaj grad, poznat u cijelom svijetu po svojim kanalima, historijskoj arhitekturi i umjetnosti, 12. novembra pogodio je plimni val od 187 centimetara. Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osjetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usljed klimatskih promjena i već ustanovljenog propadanja grada u blato. U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 cm uglavnom se smatra visokom, no stanovnici i gradska uprava s njom se uspijevaju nositi bez većih poteškoća.

Vlasti u Firenci i Pizi prate vodostaj rijeke Arno, koji je brzo porastao tokom noći zbog obilnih padavina, prenosi Reuters.
Gradonačelnik Luiđi Brunjaro procjenjuje da je šteta od poplava u gradu od utorka oko milijardu eura. Gradski centar za predviđanje plime upozorio je da plima u gradu, koji se u utorak suočio s najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas mogla da dostigne i 160 centimetara.

Vlasnici trgovina oko Trga Svetog Marka potpuno su ispraznili svoje radnje, dok su drugi podigli robu što je više moguće i uključili pumpe za automatsko izbacivanje vode.

Svi se slažu da je tonjenje Venecije i povećanje nivoa vode uzrokovano klimatskim promjenama.

Podijeli sa ljubavlju