Svjetski dan televizije: Koja je vama prva asocijacija na TV?

- in Svijet, Vijesti, Zanimljivosti
775

S obzirom da većina domova, kuća, stanova, studentskih soba, kafića i restorana ima televizor logično je zaključiti da 99 % populacije gleda televiziju.

Televizija ima sve veći utjecaj na donošenje odluka pružanjem svjetske pažnje sukobima i prijetnjama miru i sigurnosti i njenoj potencijalnoj ulozi u izoštravanju fokusa na druga važna pitanja, uključujući ekonomska i socijalna pitanja. Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. novembar kao Svjetski dan televizije, rezolucijom koja je donesena 17. decembra 1996. godine. 

TV, televizija ili dalekovidnica ime je dobila od grčke riječi tele za daleko i latinske visio koja označava gledanje. U razvoj tog mnogima neophodnog otkrića bilo je uključeno mnoštvo umova; od Paul Nipkowa koji je izumio prvi mehanički modul televizije pomoću kojeg je slao slike kroz žice, do Alana Campbell-Swintona i Borisa Rosinga koji su pomoću katodne cijevi kreirali televizijski sistem. Bio je to početak mehaničke i elektronske televizije. Za prvi praktični sistem mehaničke televizije zaslužan je Charles Jenkins, dok su za onaj elektronski najzaslužniji Vladimir Zworykin i Philo Farnsworth koji je svoju prvu demonstraciju posve elektroničkog sistema održao u Philadelphiji 1934. na Franklin institutu.

Dvije godine kasnije započela su i prva emitiranja u Londonu, a kako bi prenos Olimpijskih igara u Berlinu i Hamburgu bio dostupan svima koji nisu imali vlastiti TV prijemnik otvoreno je gotovo 30 javnih soba za gledanje.

Idući korak bio je uvesti nešto boje u crno-bijeli svijet televizije, a nakon toga preći na analogni signal.

Digitalni signal današnjice zapravo je sasvim logičan slijed događaja, preostaje nam pitati se što je sljedeće?

Svjetski dan televizije je obilježavanje televizije kao filozofije koju predstavlja. Televizija predstavlja simbol komunikacije i globalizacije u savremenom svijetu.

A koja je vama prva asocijacija na TV?

Podijeli sa ljubavlju