Vodič za kupovinu mesa: I zašto treba poznavati mesara

- in MAGAZIN, VIJESTI, ŽUTA MINUTA
149

Većini ljudi se bar nekad desilo da ne znaju šta da izaberu kada kupuju meso.  Da bi izabrali pravi komad mesa potrebno je da znate neke trikove. Evo nekoliko savjeta:

Odgovarajući komad: poređenje mesa iz različitih kategorija.

Postoje dvije vrste mesa prema dijelu tijela životinje: meso 1. i 2. kategorije. Komad govedine 1. kategorije potiče sa leđa životinje i mekše je od mesa 2. kategorije. Meso koje nosi oznaku „grilovanje“, „file“, „odrezak sa leđa“ ili „kremenadla“ pripada 1. kategoriji.

Meso 2. kategorije potiče od ramenog dijela, nogu ili grudnog dijela. Govedina koja nosi oznake „mariniranje“, „paprikaš“, „gornji dio goveđe noge“, „donji dio goveđe noge“ predstavlja meso 2. kategorije. Ovo meso se mora kuhati polako na niskoj temperaturi da bi omekšalo, dok se meso 1. kategorije može kuhati brzo na visokoj temperaturi.

Obratite više pažnje na meso prošarano masnoćom

Iako većina ljudi ne voli pretjerano masno meso, trebalo bi da potražite meso prošarano masnoćom. Meso bez masnoće će se brzo osušiti i biće manje ukusno. Dobar komad mesa prošaranog masnoćom prepoznaćete po malim bijelim djelićima po mesu. Oni će održavati meso vlažnim i mekim dok se kuha.

Sa ili bez kosti?

Naravno, možete kupiti meso bez kosti, ali ono je obično skuplje od mesa sa kostima. Kosti nisu samo dobri provodnici toplote, što za posljedicu ima kraće vrijeme kuhanja, već se od njih pravi i odlična supa ili baza za soseve. Neki ljudi čak tvrde da kuhanje mesa sa kostima daje mesu intenzivniju aromu.

Što čvršće to bolje

Kada je u pitanju meso, zlatno pravilo je što čvršće to bolje. Svježe meso treba da bude čvrsto, ne tvrdo ili meko. Pritisnite mesnati dio svog dlana, odmah ispod palca – to je čvrstoća koju meso treba da ima.

Boja je najvažnija

Različite vrste mesa različite su boje: svježa govedina je tamno crvena ili boje višnje; govedinu braon boje treba izbjegavati – braon boja je prilično dobar pokazatelj da meso više nije svježe. Svježi odresci piletine uvijek treba da budu roze; ako su sivi, već su stari i treba ih izbjegavati.

Dodatni savjet: ukoliko niste baš stručnjak za biranje mesa, najbolje je da poznajete mesara. On vam može pomoći da dobijete baš onakvo meso kakvo vam treba, ali i da izbjegnete žilave i druge loše komade. Ako ne poznajete mesara – upoznajte. Dovoljno je da budete ljubazni, zamolite, popričate…

Izvor: face.ba

Podijeli sa ljubavlju