Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine

- in Vijesti
1748

Danas je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava u znak sjećanja na Prvo zasjedanje ZAVNOBiH. 

Prije tačno 76 godina održano je Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine)  u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBiH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Značaj zasjedanja u Mrkonjić Gradu leži u činjenici da je njegovim odlukama, prvi put od 1463. godine, kada je pala pod upravu Osmanske imperije, Bosna i Hercegovina obnovila državnost. Zahvaljući tome, u sastav buduće Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) ušla je kao jedna od šest republika, ravnopravna ostalima.

Dan državnosti BiH je državni praznik, te na ovaj dan državni organi, preduzeća i druge pravne osobe ne rade.

Sretan Dan državnosti svim Bosancima i Hercegovcima želi  kolektiv Tatabrada.tv i Radio StudioD.