Radnici JKP “9 Septembar” odgodili generalni štrajk za 15 dana

- in BiH, Kanton, Vijesti
1785

Iako za danas najavljen , radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik, odlučili su odgoditi stupanje u generalni štrajk, dok ne ispune sve zakonom propisane obaveze za stupanje u isti.

Umjesto štrajka, radnici su zajedno sa menadžmentom ove firme i predstavnicima Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK, održali sastanak u prostorijama pomenutog preduzeća.

Višegodišnji problemi radnika ovog preduzeća, posebno onih koji rade na odvozu i prikupljanju otpada, već neko izvjesno vrijeme upozoravaju na težak materijalni položaj.

Na sastanku, koji je održan u jutarnjim satima, predstavnici štrajkačkog i sinikalnog odbora radnika JKP “9. Septembar” d.d. Srebrenik,  iznijeli su svoje zahtjeve, ali i poražavajući podatke, koji su izazvali dugogodišnje nezadovoljstvo radnika. Na prvom mjestu su plate radnika koji su angažovani na poslovima zajedničke komunalne potrošnje a koje su zaista male, pogotovo u odnosu na druga komunalna preduzeća u okruženju. Osnovna primanja radnika nisu promijenjena od 2008. godine, mijenjani su samo koeficijenti obračuna plata.

Naše plaće su 500 KM. To nije plaća, to je sadaka. Nismo mi socijalni slučajevi. A tamo administracija je pretrpana i imaju plaće po 1.500 KM. Dosta je više, ovako više ne može, kaže jedan od uposlenika JKP “9.Septembar”.

Predstavnici Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata su istakli kako su upoznati sa problemima ovog preduzeća,  te su naglasili kako će nastojati da se zajedno sa radnicima izbore za njihova prava. 

Sastanku je prisustvovala i v.d. direktorica JKP ” 9 Septembar” d.d. Srebrenik, Maksida Zukić, koja je  tvrdi da je po dolasku na tu funkciju dugovanje firme iznosilo 56 000 KM, te da je jedan od mnogih problema ovog preduzeća i taj što se Gradskoj upravi još uvijek plaća za odvoz smeća na deponiju u Babunovićima, iako se pomenuta deponija više ne koristi. Direktorica Zukić tvrdi kako je sa svim problemima na vrijeme upoznala  osnivača i većinskog vlasnika, tražeći tematsku sjednicu Gradskog vijeća Srebrenik, no da ona nije do sada održana.

Radnici i predstavnici menadžmenta bili su nedavno i u Gradskoj upravi gdje su upozorili izvršnu vlast na moguće posljedice.

Nakon sastanka, radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik, su predočili svoje konačne zahtjeve:
1. Povećanje plata radnika za najmanje 200 KM.
2. Izrada novog pravilnika o radu i sistematizacija poslova uposlenih.
3. Isplata regresa radnicima za 2019. godinu. 
4. Stvaranje boljih uvjeta rada i nabavka novih materijalno- tehničkih sredstava za rad.
5. Izvršenje adekvatne zaštite na radu za sve radnike u skladu sa potrebama i uslovima rada.

Rok za ispunjenje ovih zahtjeva je 15. dana tj. do 11.12.2019. godine.

Ukoliko se navedeni zahtjevi ne ispune do navedenog roka, radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik stupaju u generalni štrajk od 12.12.2019. godine i štrajkat će sve dok im navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni.