Četiri namirnice za jak imunitet

- in LIFESTYLE, MAGAZIN
124

Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu.  Zdravlje je najveće bogatstvo koje čovek ima, pa od kako je svijeta i vijeka ljudi se trude da produže svoj životni vijek najbolje što umiju. U tome im najviše može pomoći pravilna ishrana.

Hrana je nešto što neosporno utiče na zdravlje zato vam donosimo spisak namirnica za koje naučnici tvrde da pomažu u očuvanju zdravlja i jakog imuniteta. 

Bijeli luk

Blagodati bijelog luka su višestruke. Nekoliko istraživanja je pokazalo da luk znatno utiče na sprečavanje pojave raka u vašem organizmu. Kod žena sprečava pojavu kancera debelog crijeva. Bijeli luk možete stavljati kao sastojak supi ili sosu što će znatno začiniti i poboljšati ukus vaše hrane. A zdravo je. Iako zadah nakon konzumiranja luka neće biti prijatan, pomislite na koristi koje vam on donosi. Problem sa zadahom uvijek možete riješiti nekim osvježivačem daha.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, zbog čega je dobar u jačanju imuniteta. Paradajz uvijek možete iskoristiti prilikom spremanja razne hrane: od sendviča, preko sosa do ukusne salate. Birajte uvijek veliki i sočan paradajz, on je bogatiji vitaminima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje brine o zdravlju vašeg srca i mozga. Neka istraživanja pokazuju da redovno korištenje maslinovog ulja dramatično smanjuje rizike od infarkta. Zamijenite sunokretovo ulje maslinovim i vaš organizam će vam biti zahvalan.

Kockica čokolade

Iako se čokolada nalazi na listi stvari koje su nam strogo zabranjene ako vodite računa o zdravlju i izgledu. Međutim, naučnici su došli na ideju kako da riješite ovaj problem. Naime, oni predlažu da umjesto mliječne pojedete crnu čokoladu. Kakao je taj koji je čini zdravijom jer ga u crnoj varijanti ima mnogo više nego u mliječnoj. Tako ćete smanjiti rizike od srčanih bolesti.

 

Podijeli sa ljubavlju