Sretno: Danas se u BiH obilježava Dan rudara

- in BiH, Kanton, Vijesti
1131

Rudari u BiH i ove godine obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada.  

Banovići, Kreka, Đurđevik, Kakanj, Zenica, Breza – samo je dio rudnika Bosne i Hercegovine. U njih ukupno 20 rudari zarađuju “hljeb sa sedam kora” svakog dana. 

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH danas će u Tuzli organizovati proširenu sjednicu Upravnog odbora ove organizacije. Na sjednici će se govoriti o aktuelnom stanju u rudnicima uglja u FBiH, kao i problematici sa kojom se suočavaju radnici zaposleni u rudarskom sektoru.

Sjednici će pored predstavnika i članova SSRRFBiH, prisustvovati predstavnici Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona, JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, te predstavnici uprava rudnika, najavljeno je iz SSRRFBiH.

Pored sjednice, bit će prikazan i dokumentarni film koji je urađen povodom Dana rudara a govori o osnivanju Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.