Pogledajte kako je Božić dočekan u zemljama širom svijeta (FOTO)

- in Svijet, Vijesti
631

Brojni običaji vežu se za ovaj dan, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

Tako su u Šri Lanki katolička djeca obučena kao anđeli u Crkvi svetog Antuna. Upravo ova crkva je u uskrsnoj sedmici bila prva od tri koje su se našle na meti bombaša samoubica. U njoj je ubijeno 54 osoba, a više od 300 širom zemlje. 

S druge strane, u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) hodočasnik pali svijeću u katedrali svetog Josipa, dok je u Vijetnamu fotografirana žena koja pravi selfie ispred katedrale Svetog Josipa iz 19. stoljeća.

Biskup Philippe Marsset je predvodio ponoćnu misu u crkvi Saint Germain l’Auxerrois u Parizu. Prvi put nakon više od 200 godina, božićna misa nije održana u katedrali Notre Dame nakon razornog požara koji se desio u aprilu.

Ponoćna misa u Betlehemu i ove godine je bila posebno, jer se na ovom svetom mjestu Isus rodio. Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Važna poruka poslana je i iz Vatikana, gdje je papa Franjo u svojoj božićnoj misi rekao da Bog voli “čak i najgore od nas”. Ovim povodom papa je poslao poruku koja će se vjerovatno tumačiti kao referenca na crkvene skandale.

Upravo na Božić, u Sydneyju se pojavio mural koji je kritizirao premijera Scotta Morrisona zbog odlaska na godišnji odmor na Havaje, u vrijeme kada Australijom haraju veliki požari.

(klix.ba)