Počeli “Dani dijaspore” u Gradu Živinice

- in BiH, Kanton, Vijesti
902

Tradicionalna manifestacija “Dani dijaspore” koja će se održati od 26. do 31.12. 2019. godine u Gradu Živinice i ove godine donosi mnoštvo zanimljivih sadržaja namijenjenih za sve građane.

”Na inicijativu gradonačelnika Samira Kamenjakovića održavanje ove manifestacije u našem Gradu već je preraslo u tradiciju. Osim bogatog i raznolikog programa u kojem će svi građani moći uživati, manifestacija ima za cilj povezati lokalnu zajednicu sa građanima Grada Živinice koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine, te omogućiti kulturnu, umjetničku, obrazovnu i ekonomsku saradnju između Grada Živinice i dijaspore,” saopćili su iz uprave Živinica.

Manifestacija je otvorena svečanim defileom limene glazbe u ulici Alije Izetbegovića, s početkom u 12:00 sati, a nakon toga je na Gradskom bulevaru  otvoren živinički bazar pod nazivom „Dani dijaspore“, koji će građanima biti na usluzi tokom svih dana manifestacije. Na otvaranju Dana dijaspore djecu će zabavljati Djed Mraz sa maskotama iz crtanih filmova uz prigodan zabavni program.

Posebna pažnja ovogodišnjih Dana dijaspore posvećena je turizmu, tako da će isti dan, s početkom u 16 sati u Plavoj sali BKC-a, biti promovirani turistički potencijali Grada Živinice, gdje će se predstaviti udruženja i organizacije koje se bave turističkom ponudom, nakon čega će biti upriličena prezentacija i degustacija tradicionalnih bosanskih jela. Također, istog dana, biće otvorena izložba slika umjetnika Emira Nišića, čija postavka će trajati tokom svih Dana dijaspore.

Drugi dan manifestacije biće otvorena Dječija likovna kolonija, u 9 sati u Plavoj sali BKC-a, pod vodstvom profesora Adisa Šabanovića, a u 13 sati u Hotelu President biće održan biznis forum “Dijaspora za razvoj Živinica-Start up“, pod vodstom profesora Bahrije Umihanića. Na forumu će prisustvovati predstavnici Start up projekata, privrednici i potencijalni ulagači u živinički privredu, te predstavnici dijaspore.

Trećeg dana manifestacije, u 17 sati u Plavoj sali BKC-a, biće organizovana promocija knjige nekadašnjeg kapitena fudbalske reprezentacije BiH, Vlatka Glavaša, a pored Glavaša promociji će prisustvovati i Sinan Sinanović, istaknuti sportski novinar koji prati našu reprezentaciju od samog početka. Isti dan, već od 18 sati, biće upriličeno „Veče sevdaha i folklora“, a publika će uživati u izvedbama živiničkih sazlije, članova KUD Živinice i KUD Modrački mornari, te članovima Gradskog mješovitog hora Živinice, pod vodstvom dirigenta, profesora Seada Siočića.

Četvrti dan rezervisan je za posjete planinarskon društvu Drenik uz organizovan besplatan prevoz koji polazi ispred zgrade Gradske uprave u 11:30 sati, i u 15 sati Streljačkom sportskom klubu „Konjuh“, a u 16:00 sati u Sportskoj dvorani, biće odigrana revijalna utakmica između ekipe NK Slaven i ekipe Dijaspore.

Večernji sati rezervisani su za ljubav, tako da će od 19:00 sati biti odigran teatarski projekat „Noć poezije: Dar ljubavi“, u kojem igraju, plešu, sviraju i pjevaju mladi živinički umjetnici.

Peti dan manifestacije biće posvećen jeziku i književnosti, a u 17 sati u Velikoj sali BKC-a, biće organizovan susret sa književnikom i akademikom Abdulahom Sidranom, kada će biti uručene nagrade za najbolje rodoljubive pjesme, po Javnom pozivu Gradske biblioteke.

Isti dan u 12:00 sati, biće organizovana posjeta Muzeju ARBiH, u Kasarni Dubrave.

Zadnji dan manifestacije biće posvećen najmlađim građanima Živinica, u 12:00 sati biće organizovana Dječija Nova godina, uz predstavu Novogodišnja TV emisija, dodjelu paketića, druženje sa Djeda Mrazom, Maskotama i još mnoštvo zabavnih sadržaja za djecu.

Tokom večernjih sati biće organizovan Javni doček Nove godine uz muziku uživo i vatromet, čime će biti zatvoreni ovogodišnji Dani dijaspore.

(rtvslon.ba)