Savjeti: Namirnice koje ne bi trebali prati prije kuhanja

- in Lifestyle, Magazin, Vijesti, Žuta minuta
1120

Iako smo naviknuti oprati sve namirnice koje koristimo u kuhinji, stručnjaci upozoravaju da pranjem pojedinih namirnica nećete se riješiti bakterija, već ćete uzrokovati njihovo širenje.

Prehrambeni stručnjaci savjetuju da sljedeće  namirnice nikada ne perete prije kuhanja.

Piletina



Ljudi obično operu piletinu prije nego je počnu kuhati. Ako je to i vaša navika, vrijeme je da je napustite. Pranje piletine ne samo da ne uklanja bakterije ili patogene, već može povećati i rizik od kontaminacije.

Jedini doista učinkovit način da se riješite bakterija je kuhanje.

Crveno meso



Pranje crvenog mesa jednako je opasno kao i pranje piletine, u smislu širenja bakterija, a i dodajete mu dodatnu vlagu. Marinirano meso uvijek  čuvajte u frižideru.

Gljive

Kao i meso, i gljive mogu promijeniti okus ako su previše u vodi. Pranje u vodi ih ne čini opasnim.

Salate

Proizvodi na kojima je označeno da su već oprani i salate jednostavno nema potrebe ponovo prati. Uštedite i svoje vrijeme i vodu, a uz to ćete imati i više vremena za pripremu ostatka ručka.

Jaja



Iako većina ljudi ne pere jaja, ipak ima onih koji to rade. Uostalom, preko njih prelaze kokoške, često se nalaze na podu itd. No to vas ne bi trebalo brinuti, naime sva jaja koja možete kupiti u marketu su već očišćena. Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja ne bi trebalo prati, već normalno kuhati i potom oguliti.

Tjestenina

Tek skuhanu tjesteninu nikada nemojte prati. Naime, tjestenina je mnogo ukusnija ukoliko je ne operete pod mlazom vode. Ispiranje tjestenine služi samo za ispiranje škroba s nje, što otežava prianjanje umaka na tjesteninu.

Žitarice poput riže ili kvinoje, uvijek treba oprati vodom prije nego što ih počnete kuhati, kako biste dobili pravi okus i konzistenciju.

Voće i povrće čiju koru gulimo

Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja – primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite prije konzumiranja – bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Za razliku od gore navedenih, orašati proizvodi i sušeno voće se obavezno moraju oprati.  Čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportirani. Također, znaju se špricati s kiselinom koja štiti od parazita, koja može naštetiti ljudskom zdravlju. Ova vrste hrane smatra se jednom od “najprljavijih”. To se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru.