Zavod za javno zdravstvo FBiH: Upute o smrtonosnom koronavirusu koji dolazi iz Kine

- in BiH, Izdvojeno, Svijet, Vijesti
762

Iako su izvor novog koronavirusa i način prenosa nepoznati, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenosa akutnih respiratornih infekcija, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

S obzirom na to da nema dokaza o održivosti prenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali  se ne može u potpunosti isključiti.

– Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama.

Putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Vuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljekaru i dati do znanja da su bili u Vuhanu – navode iz Zavoda.

Koronavirusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući kamile, mačke i šišmiše. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi.

Kineske vlasti identificirale su novi koronavirus (2019-nCoV) sredinom januara ove godine.

Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini, a nekoliko slučajeva je dijagnosticirano i na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji.

U ZZJZ-u podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. decembra prošle godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Vuhan, u kineskoj provinciji Hubei.

Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna pneumonija.

(avaz/studiod)