Sutra u Srebreniku edukacija o raku grlića materice: U BiH svakog dana novi slučaj zloćudne bolesti

- in BiH, Kanton, Vijesti
771

Svakog dana u Bosni i Hercegovini se jednoj ženi otkrije rak grlića materice, a svakog trećeg dana od posljedica ove zloćudne bolesti umre jedna žena u našoj domovini.

U zemljama Evrope svake godine sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.

I ove godine Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce će organizovati niz aktivnosti koje će se provesti na području Tuzlanske regije, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

U nizu sadržaja, koji imaju za cilj očuvanje zdravlja žena i prevenciju karcinoma, provedena je planska edukacija stanovništva na području Tuzlanskog kantona.

Kroz planirane edukacije javnost će biti upoznata sa brojnim riziko-faktorima, među kojima su i rano stupanje u seksualne odnose, što je važan faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice. Stoga, osoblje Klinike nastoji djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

Prema riječima prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, humanitarna akcija “Stop raku grlića materice” predstavlja najmasovniji oblik preventivnog djelovanja u borbi protiv pojave raka kod žena.

Do sada su edukacije za mlade bile organizirane u Tuzli, Kalesiji, Teočaku i  Kladanju. 

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice”, nakon edukacije u Tuzli, nastavlja se u četvrtak, 30. januara u 12 sati sa edukacijom u prostorijama Crvenog križa Srebrenik.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju sutrašnjoj edukaciji kako bi stekli nova znanja o ovoj opakoj bolesti i zajedno učestvovali u njenoj prevenciji.

Pod sloganom“Sportom reci NE raku grlića materice”, za sve mlade koji će prisustvovati edukacijama i za njihove edulatore, u prostorijama kuglane Bingo City Centra Tuzla, biće organizovano besplatno kuglanje. Ovaj sportski događaj bit će upriličen 30. januara 2020.godine, sa početkom u 17.00 sati.