Niže cijene goriva u BiH?

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
630

Naftni derivati u našoj zemlji mogli bi pojeftiniti od pet do deset feninga, nakon što su cijene nafte na svjetskom tržištu zabilježile pad od čak 15 posto.  

Da bi gorivo uistinu moglo pojeftiniti i kod nas, svjedoči činjenica da je sniženja već bilo i na pumpama u susjedstvu.

I iz Ministarstva trgovine Federacije BiH stižu ohrabrujuće vijesti. 

U protekla dva dana dobili smo oko 50 obrazaca gdje su cijene BMB 95 i dizela 10ppm snižene za pet feninga. Budući da je cijena nafte proteklih sedmica pala na svjetskom tržištu, očekuje se nastavak sniženja cijena u našoj zemlji” – kaže Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta u ovom ministarstvu.

Ipak, bh. distributerima se ne žuri i pravdaju se kako u zalihama imaju goriva plaćenog po ranijim, skupljim cijenama.

Prema riječima Milenka Boškovića iz Udruženja prometnika naftnih derivata, činjenica je da je došlo do pada cijena nafte na svjetskom tržištu, a neke firme u našoj zemlji su, također, već prijavile niže cijene.

“Ali, na cijenu utječe mnogo faktora. Također, struktura cijena je takva da se polovina od cijene, odnosno više od pola daje na porez. U posljednjih nekoliko sedmica bilo je znakovitih padova cijena prerađene nafte. Realno je da ima prostora za sniženje, ali ne previše. Očekivati je nešto više, ali ne drastično” – kaže Bošković. 

(avaz)

 

 

Podijeli sa ljubavlju