Ove stvari nikada ne biste trebali čistiti sirćetom

- in Magazin, Žuta minuta
808

Iako je njegova upotreba svestrana, postoje materijali na koje kiselina iz sirćeta djeluje invazivno i može ih vremenom oštetiti.

Kuhinjske ploče od granita i mramora

Upotreba sirćeta u čišćenju granitnih i mramornih ploča može uništiti njihovu glatku i sjajnu površinu.

“Umjesto toga, sigurnije rješenje je napraviti mješavinu koja se sastoji od nekoliko kapi deterdženta za suđe, nekoliko kapi alkohola i šalice vode”, kažu stručnjaci za čišćenje.

Pločice od prirodnog kamena

Ako bilo gdje u kući imate pločice od prirodnog kamena, izbjegavajte ih čistiti sirćetom. Kiselina iz sirćeta nagriza i uništava sjaj kamena. 

Mrlje od jajeta

Ako se dogodi da vam ispadne jaje tokom kuhanja i zalijepi se za pod ili neku drugu površinu, nikako ju nemojte brisati s krpom koja je natopljena sirćetom ili otopinom koji sadrži sirće. Zbog njega će se proteinski enzimi iz jajeta stisnuti i dobit ćete za rezultat mrlje koje ćete još teže ukloniti.

Namještaj premazan voskom

Ako se sirće upotrebljava na drvenom namještaju premazanom voskom, ono može vremenom otopiti vosak. Zato je najsigurnije koristiti sredstva koja su posebno namijenjena za čišćenje i održavanje ovakvog tipa namještaja.

Pranje odjeće s izbjeljivačem

Sirće je odlično sredstvo za pranje odjeće koje može izvući i miris plijesni iz nje, ali nikako se ne treba kombinirati s izbjeljivačem.

Ako pomiješate sirće i izbjeljivač za odjeću, stvorit će se otrovan plin koji nije dobar za zdravlje, a još je gori za odjeću.

Parketi i druge vrste drvenih podova

Iako je najbolje koristiti sredstva za čišćenje koja su posebno napravljena za ovu vrstu podova, ako u vodu za čišćenje ulijete samo mrvicu sirćeta, trebalo bi sve biti u redu. Međutim, ako ne želite riskirati i želite biti 100 %  sigurni, rješenje je mješavina tekućeg deterdženta i vode.

Perilica suđa

Sirće u perilici suđa može učiniti da posuđe bude blistavo čisto, ali kiselina iz sirćeta može oštetiti gumene i neke druge dijelove na perilici. Općenito, voda koja se koristi tokom ciklusa pranja će razblažiti sirće do te mjere da neće prouzrokovati štetu, ali ako sirće ostavljate duže u perilici, on može nanijeti štetu.

Nakit s biserima

Ako je često izložen djelovanju kiseline iz sirćeta, kalcijev karbonat u biseru će se početi rastapati. Da biste izbjegli oštećenje svojih bisera, najbolje je čistiti ih mekanom krpom koja je prethodno umočena u otopinu mlake vode i blagog sapuna za suđe. 

 

Podijeli sa ljubavlju