Stvar koju treba napraviti odmah nakon kupovine brašna

- in LIFESTYLE, MAGAZIN, ŽUTA MINUTA
454

Iako ga obično držimo u ostavi, bijelo pšenično brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto.

U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja pakovanja, držati ga možete i u ostavi.

Brašno se na tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.


Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim bijelim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo.


Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog hljeba i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je škrobom i proteinima. 


Brašno tip 850, polubijelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od bijelog brašna, pa je i prehrambeno vrjednije, a koristi se za pripremu hljeba i peciva.

Podijeli sa ljubavlju