ODLUKA VIJEĆA MINISTARA: Bosna i Hercegovina zbog koronavirusa proglasila vanredno stanje!

- in BiH, Vijesti
561

Nakon vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je održana u ponedjeljak, danas je zasjedala državna vlada, a ključna tema dnevnog reda bila je pandemija koronavirusa.

U skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini državni ministri danas su proglasili stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa.

Također, dogovoreno je popunjavanje i aktiviranje Koordinacionog tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje. Njime će koordinirati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. 

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da se građani pridržavaju samoizolacije. On je pojasnio da ministarstva zdravlja pripremaju lokacije za šatorska naselja u blizini graničnih prijelaza.

“Kada je u pitanju sjeverna granica prema Hrvatskoj bit će tri takva objekta. Neće biti potrebe da se u ovom trenutku gradi prema Srbiji jer je saobraćaj skoro zaustavljen. Prvi granični prijelaz koji se pojavljuje je Izačić, Orašje, pa dvije do juga. Insistiramo da se jednako postupa prema svim građanima na graničnim prijelazima bez obzira iz kojeg entiteta dolazi ili Brčko distrikta”, kazao je Tegeltija. 

Predsjedavajući Tegeltija kazao je da za sada nije opcija zatvaranje graničnih prijelaza, ali da se razmatra redukovanje graničnih prijelaza, ali da se to pitanje rješava međudržavnim sporazumom.

“Mi nećemo donijeti niti jednu jednostranu odluku, ali je sada najvažnija kontrola ljudi. Procijenili smo da bi nam to više štete donijeli nego koristi”, kazao je Tegeltija.

Nije mogao precizirati kada će se otvoriti šatorska naselja i da to zavisi od Oružanih snaga i ministarstava zdravlja.

“Do kraja ove sedmice mislim da to može da bude završeno, to je do entitetskih ministarstava zdravlja a mislim da to OS BiH mogu dalje ispratiti”, kazao je Tegeltija.

Sjednica Vijeća ministara BiH uslijedila je nakon što je Predsjedništvo BiH pozvalo državnu vladu da zbog pandemije koronavirusa proglasi stanje prirodne ili druge nesreće.

(patria)