Milićević: Krivična odgovornost u slučaju nepoštivanja mjera izolacije

- in BIH, VIJESTI
75

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica finansija i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević potvrdila je danas da je taj stožer preporučio nove sankcije za one koji ne poštuju izrečene mjere samoizolacije.

Stožer je uputio preporuku koja je vezana za sankcije za osobe koji krše mjere samoizolacije, te je preporučeno kantonalnim organima za inspekcije poslove i ministarstvima unutrašnjih poslova da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH u smislu krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Prema procjenama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, suočeni smo s problemima koje imaju i zemlje okruženja, te je Miličević pozvala da se ne krše mjere samoizolacije kako te osobe ne bi dovodile u pitanje svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih i okoline.

Preporučeno je nadležnim organima da javno objave ime, prezime i mjesto prebivališta onih za koje se utvrdi da ne postupaju po izdatim mjerama samoizolacije. Također preporučuje se kantonalnim, gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba.” – navela je Milićević.

Potvrdila je i da Federalna vlada radi ubrzano na svim aktivnostima u vezi sa spašavanjem privrede Federacije te je u toku preraspodjela određenih institucija i koordinaciju za lakši rad i za brže donošenje odluka.

Naglasila je da koliko god institucije poduzimaju mjere za sprečavanje širenje zaraze, građani su također važna karika u tom lancu jer su oni ti koji mogu prijaviti sve one koji ne poštuju izrečene mjere.

Iznijela je i podatak Ministarstva zdravstva kazavši da su identificirana dva veća klastera od kojih je jedan vezan za događaje u Konjicu i do sada su potvrđena 22 slučaja i tri generacijska kontakta te u slučaju Mostar šest je potvrđenih slučajeva. U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera.

(studiod/slon.ba)

 

Podijeli sa ljubavlju