Šta je klaster i šta učiniti kada posumnjate da pripadate nekom klasteru?

- in BiH, Vijesti
601

Zbog izmjenjene epidemiološke slike na Tuzlanskom kantnu i potvrde prisustva korona virusa kod devet osoba, među kojima je osam u vezi sa istim klasterom – Centrom za srce, tuzlanski ljekari pojašnjavaju šta zapravo znači klaster.  

Epidemiološki klaster/grupa je termin koji označava grupu ljudi koji u većem broju imaju neku bolest (najčešće zaraznu) i obično je povezan za neku geografsku lokaciju.

Osnovni epidemiološki princip u suzbijanju širenja zarazne bolesti je lokalizacija i ograničavanje takvog klastera u smislu identifikacije svih onih koji imaju bilo kakav fizički kontakt sa osobama koje mu pripadaju. Potom slijedi obavezno testiranje i izolacija shodno vremenskoj udaljenosti od vremena kontakta. Velika većina osoba u kontaktu sa klasterom na kraju nema infekciju ali je neobično važno da to i građani i zdravstveni radnici znaju“, između ostalog ističe struka.

Jako je bitno da osobe koje su imale kontakt sa bilo kime ko pripada nekom klasteru budu odgovorne i da se prijave najbližem epidemiologu i zaštite i sebe i druge. Stoga ako ste bili u kontaktu sa nekom osobom koja pripada nekom od poznatih epidemioloških klastera javite se na 035 307 705 i 035 368 411“ apeluju ljekari.

(slon.ba)

Podijeli sa ljubavlju