Štab CZ TK: Od danas zabrana kretanja od 20:00 do 05:00 sati

- in BiH, Kanton
473

Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite izmijenjena je zabrana kretanja građana koja je do danas bila od 18:00 sati pa do 05:00 sati, a stupanjem na snagu nove Odluke zabrana kretanja građana od danas će biti od 20:00 do 05:00 sati. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite apeluju na građane da poštuju naredbu Kantonalnog štaba koja je donesena a tiče se obaveznog nošenja zaštitnih maski ili šalova preko lica i držanje socijalne distance.

Na drugoj hitnoj vanrednoj elektronskoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) održanoj u nedjelju 29. marta, donesena je naredba o izmjeni tačke 1. naredbe od 21. marta po kojoj je zabrana kretanja građana na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) trajala od 18 do 5 sati.
Novom izmijenjenom naredbom tačka 1.naredbe FŠCZ od 21. marta se mijenja i novom naređuje zabrana kretanja građana na području FBiH u vremenu od 20 do 5 sati.

U dopuni ove tačke naređeno je da građani na ulici – javnim površinama moraju poštovati epidemiološko-zaštitne mjere (maska, pamučna traka, šal i slično) i socijalnu distancu od najmanje 1,5 metar. Ostaje nepromijenjeno u naredbi od 21. marta i važi do daljeneg da se iz naredbe izuzimaju svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID 19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.
Nova izmijenjena naredba o zabrani kretanja na području FBiH stupa na snagu danas (29. mart) u 20 sati i primjenjuje se do daljnjeg.
Federalni štab civilne zaštite još jednom poziva na poštivanje svih donijetih naredbi, posebno onih koje se odnose na okupljanje ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru, propisanih socijalnih distanci i ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Podijeli sa ljubavlju