Ministrica Čolić: Svi oboljeli imaju isti tretman

- in BiH, Kanton, Vijesti
702

U Tuzlanskom kantonu trenutno u kućnoj izolaciji nalazi se 3694 osobe. Do danas su na području TK na COVID-19 testirane 422 osobe od čega je 37 testova bilo pozitivno na koronavirus, kazala je ministrica zdravstva i šefica Kriznog štaba TK Dajana Čolić u današnjem obraćanju javnosti nakon vanredne sjednice Kriznog štaba TK

Na pitanje novinara da li postoji diskriminacija među pacijentima, ministrica je odgovorila: “Nama su pacijenti svi pacijenti, i apsolutno nam nije drago što se infekcija COVID-om 19, upravo javila na području bilo koje zdravstvene ustanove.  No, možda je to i bolja varijanta, jer na taj način imamo tačne podatke ko je ulazio u tu ustanovu i ko su kontakti, te ćemo samim time lakše širiti epidemiološku mrežu.
Politici nema mjesta, sve kolege su prije svega zdravstveni radnici i rade nako kako struka nalaže.”

Pacijenti sa srednjom ili težom kliničkom slikom su smješteni na Kliniku za infektivne bolesti. 

“S obzirom da se radi o infektivnom/zaraznom oboljenju podrazumijeva se da će pacijenti biti smješteni u Kliniku za infektivne bolesti. S druge strane svi pacijenti koji imaju asimptomatske ili lakše oblike kliničke slike, ukoliko dođe do pogoršanja stanja kod tih pacijenata, oni će svakako biti smješteni na ona odjeljnja gdje imamo respiratore”– izjavila je ministrica za medije. 

Ministrica je dodala kako se nad pacijentima koji se nalaze u izolatoriju vrši nadzor zdravstvenog osoblja.  Nema posjeta drugih lica. 

Na pitanje zašto se nisu testirali svi uposlenici Medicinskog instituta Bayer, ministrica je odgovorila: “Trenutno se radi epidemiološka analiza, radi se procjena rizika i u skladu sa tim radi se testiranje.  Mi pored ovog, trenutno imamo aktivan još jedan klaster – klaster Srebrenik. Bez obzira što se ne radi o zdravstvenoj ustanovi, gdje je nastupio taj klaster i ti ljudi imaju pravo na testiranje. Pored toga, da bismo izbjegli lažno negativne rezultate, moramo pustiti da prođe određeno vrijeme da bi se razvila antitijela i da bismo mogli dobiti valjane rezultate.”

Ministrica se  osvrnula i na trenutnu situaciju u vezi sa nabavkom respiratora, istakavši kako je na iste potrebno čekati jer je potražnja za tom medicinskom opremom ogromna. 

S druge strane, postavlja se pitanje da li će se TK desiti slična situacija kao u Mostaru, te da li će UKC Tuzla imati deficit medicinskog osoblja.

“Do sada je testirano 80 zdravstvenih radnika koji su bili ili uposlenici MIB ili bili u kontaktu sa njima. Prema podacima koje trenutno posjedujem, oko 15 je pozitvno na korona virus, za neke se još čekaju rezultati testiranja”- izjavila je ministrica Čolić, dodajući kako u slučaju da je virus ušao na UKC Tuzla, Klinički centar neće imati problema sa deficitom ovog zanimanja. 

Za kraj, ministrica se osvrnula i na naredbe Kriznog štaba o prisilnoj izolaciji osoba koje se ne pridržavaju izolacije, naglasivši kako za sada nemaju problema s tim jer građani poštuju mjere i naredbe Kantonalnog kao i gradskih kriznih štabova.