Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK: Pismo podrške kolegama i pacijentima

- in BiH, Kanton, Vijesti
388

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona uputio je pismo podrške ljekarima, ali i svim zdravstvenim radnicima, kao i oboljelima od COVIDA 19.

– Nažalost, živimo u sredini koja je sklona stigmatizaciji oboljelih. Pridružujemo se riječima mlađih kolega tj. studenata koji su prvi napisali pismo osude onima koji blate i diskriminiraju pacijente. Biti sam u bolesti je dovoljno teško, pri tom biti oblaćen u javnosti u ovako teškim trenucima je nezamislivo. Niko od nas ne bira bolest i niko nije imun na to. Nažalost svi mi, zdravstveni radnici, možemo doći u kontakt, radeći samo svoj posao i dalje nedovoljno zaštićeni – upozoravaju iz ovog sindikata.

Ističu kako svakom pacijentu moramo prići, ‘ne na 1,5 metar, nego ih moraju dotaknuti, pregledati, operirati, poroditi, uraditi stomatološku intervenciju u bliskom kontaktu’.

– Mi im moramo vjerovati. Infektivne bolesti oduvijek su rizik našeg posla, mi ovaj posao radimo usprkos tome. Da je bolest otkrivena među zdravstvenim radnicima i ljekarima govori da smo svakodnevno pod rizikom i stresom od toga da se ne razbolimo i bolest ne odnesemo kući. I da, mi i dalje očekujemo podršku javnosti, aplauze svaki dan u 20 sati – poručuju.

Pridružuju se osudi svih neodgovornih osoba i pozivaju nadležne strukture da se za to i pobrinu, ali osuđuju nehumano ponašanje prema oboljelima.

-Mnogo nas je više zabrinutih za zdravlje kolega, sugrađana. Želimo im, ovim putem, reći da nisu usamljeni te da će uvijek biti nas koji će se brinuti o njima, sa ili bez zaštite – navode iz Sindikata.

Mole stanovništvo da ne kriju informacije o zdravstvenom stanju i kontaktima.

– Znamo da vas strah od stigmatizacije može obeshrabri, ali samo ako smo i mi i vi iskreni i otvoreni jedni prema drugima možemo pobijediti pandemiju. Nadamo se da će ova pošast ipak probuditi ono najbolje u nama. Drage kolege, ali i svi vi koji ste oboljeli, želimo vam brz oporavak i sretan povratak u vaše domove i radna mjesta – naglasili su iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Podijeli sa ljubavlju