U SAD-u preko četiri hiljade umrlih od posljedica zaraze koronavirusom

- in Svijet, Vijesti
822
U.S. Navy hospital ship USNS Comfort is anchored off Port-au-Prince, Haiti, Friday, Nov. 8, 2019, as military doctors offer free treatment to Haitians. The visit of the hospital ship comes as violent demonstrations and street barricades have led several hospitals across the country to run out of medical supplies and some have temporarily closed as protesters keep demanding the president’s resignation. (AP Photo/Dieu Nalio Chery)

Broj  umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Državama dosegao je 4.079 u srijedu ujutro, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Do srijede ujutro, Sjedinjene Države, koje su prve u svijetu po broju potvrđenih zaraženih osoba, prijavile su 189.510 slučajeva zaraze, pokazao je ažurirani broj Centra za sistemsku nauku i inžinjering pri Univerzitetu.

Država New York, epicentar izbijanja epidemije, zabilježila je više od 75.833 slučajeva zaraze i 1.714 smrtnih slučajeva, što su najveće brojke od svih američkih saveznih država.

Tokom konferencije za novinare u Bijeloj kući u utorak, američki predsjednik Donald Trump upozorio je na “veoma teške dvije sedmice” koje će uslijediti, prenosi Xinhua.

– Nadam se da ćemo u ovom periodu ugledati svjetlo na kraju tunela, ali će ovo biti veoma, veoma teške dvije sedmice – rekao je Trump novinarima.

Govoreći na istoj konferenciji, Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da bi se Sjedinjene Države trebale pripremiti za scenario da će 100.000 Amerikanaca umrijeti u ovoj pandemiji.

(fena.ba)