Kako zabaviti djecu u izolaciji?

- in Lifestyle
845

Zbog trenutne situacije i pandemije Corona virusa škole i vrtići su u većini država, pa tako i u BiH, zatvorene. Krizni štab civilne zaštite preporučio je minimalan kontakt s ljudima kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze pa je upravo zbog toga većina ljudi odlučila ostati u kućnoj izolaciji.

Imajući u vidu da su škole zatvorene i da djeca ostaju zatvorena kod kuće s roditeljima, donosimo vam spisak ideja kako animirati djecu tokom karantine u toplini vašeg doma.

Na koji način ih zabaviti, ali ujedno i naučiti nečem novom?

Stručnjaci, blogeri, kreativne majke i očevi na društvenim mrežama su podijelili svoje savjete o tome kako zabaviti djecu tokom samoizolacije.
Ovo su neke aktivnosti koje djeca mogu sama raditi, a i neke u kojima i roditelji mogu sudjelovati.

Crtanje i bojenje

Kako bi potaknuli kreativnost kod djece možete im napraviti ruku od kartona i reći im da s lakom oboje nokte. Prije toga zaštitite stol tako da ispod kartona stavite novine. Ako nemate karton uvijek možete iskoristiti kutiju od žitarica.

Također možete iskoristiti karton od toalet papira, ili običan papir i crtati na njemu. Ove aktivnosti pomažu djeci da postanu kreativnija i da razviju vještine crtanja.

Napravite “pametnu trgovinu”

Jedna kreativna majka na svom Instagram profilu je podijelila pametnu ideju gdje je svojoj djeci napravila “trgovinu”. Njena djeca svaki dan govore koju grickalicu ili slatkiš bi htjeli “kupiti”.  Ona je rekla da im svaki dan da 1 funtu (oko 2,00 KM) koju mogu potrošiti na ukusne poslastice koje se nalaze u njihovom kuhinjskom ormariću.

Gledajte edukativne crtiće i filmove

Gledajte dokumentarce ili animirane filmove, napravite mini predstavu u kući, igrajte društvene igre, napravite piknik u vašem domu ili složite igračke na kreativan način. 

Pored ovih aktivnosti, mi vam predlažemo:

Kuhajte zajedno
Napravite kućni koncert
Čitajte zajedno
Pravite figure od gline i kartona
Pravite nakit od tjestenine
Napravite autopraonu za igračke te ih tako dezinficirajte
Pišite dnevnik

Aktivirajte svoju djecu za vrijeme izolacije. Nemojte dopustiti da im u bilo kojem trenutku bude dosadno i da se ulijene. 

Ukoliko imate vrt, veoma korisno i za djecu i za vas je organizovanje proljetnih aktivnosti u vrtu, poput sadnje cvijeća i povrća, u čemu vam vaša djeca mogu pomoći.
Iskoristite priliku i zajedno posadite neko voće, povrće, biljke i cvijeće. Time će djeca naučiti ponešto o radu i biljkama, a i svjež zrak i sunce će pomoći njihovom imunom sistemu i boljem razvoju.

Iskoristite ovo vrijeme za zbližavanje i učenje novih vještina. Ako ste oduvijek htjeli napraviti neki projekat sa svojom porodicom, sada je vrijeme za to.