Koronavirus u TK: Još sedam zaraženih, četiri slučaja povezana s Klinikom za ORL

- in BiH, Kanton, Vijesti
1034

U Tuzlanskom kantonu od jučer je registrovano još sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Jučer je urađeno 110 testova, a među njima je sedam pozitivnih nalaza, sa kojima je u Tuzlanskom kantonu ukupno 75 pacijenta pozitivno na koronavirus – potvrdila je danas ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) hospitalizirano je 18 pacijenata, na Medicinskom institutu Bayer (MIB) su četiri, jedan pacijent je u Brčkom, dok je 50 pozitivnih pacijenata u kućnoj izolaciji. Jedan pacijent je prebačen u drugi kanton na liječenje, a do sada smo u TK imali jedan smrtni ishod – kaže Dajana Čolić.

Za klaster Centar za srce se veže 39 pozitivnih, klaster Srebrenik obuhvata 15 osoba, klaster Sapna ima povećanje za tri što je ukupno sedam, klasteri Banovići, Gračanica, Tuzla i Lukavac po jedano te klaster Klinike za ORL UKC-a Tuzla ima povećanje za četiri, što je ukupno deset pozitivnih osoba. Niko od oboljelih nije na respiratoru. 

U UKC Tuzla ima ukupno zaraženih 10 zaposlenika, dok je 117 zaposlenika u kućnoj izolaciji i to su prvi kontakti zaraženih.

Nama svako dan uđe između 1.000 i 1.100 pacijenata i nemoguće je, kada smo prva i zadnja crta odbrane, nekoga vratiti, jer više zdravstvene ustanove nema u TK. Sada imamo prije svake operacije testiranje na COVID-19 i tako smo uspjeli izolirati dva pacijenta koji nisu imali nikakve simptome – istakao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Od 75 zaraženih osoba u Tuzlanskom kantonu tri su maloljetne osobe od čega su dvije uzrasta do 6 godina.

(Tuzlainfo.ba)