Vijeće sigurnosti UN-a će zasjedati o COVID-19

- in Svijet, Vijesti
593

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) u četvrtak će prvi put raspravljati o pandemiji novog tipa koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Diplomatski izvori su saopćili kako će Vijeće sigurnosti UN-a, na čiji je račun upućen niz kritika zbog nepoduzimanja nikakvih koraka protiv pandemije koronavirusa, u četvrtak videokonferencijom održati zatvorenu sesiju.

Iako je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozoravao kako je pandemija o najteža kriza od Drugog svjetskog rata i koja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti, Vijeće sigurnosti UN-a duži vremenski period nije poduzelo korake kada je riječ o novom tipu koronavirusa.

Uprkos pozivima na globalnu saradnju, u Vijeću sigurnosti UN-a dolazi do razilaženja mišljenja, a ni pandemija nije izuzetak.

Na sastanak je pozvano deset privremenih članica VSUN-a, a diplomatski izvori navode kako Kina, koja strahuje da će se naći na meti kritika i optužbi, nije oduševljena idejom o sastanku.

Diplomate navode i kako postoje razilaženja u mišljenjima zemalja koje imaju pravo veta, a pored toga SAD insistira na tome da za COVID -19 koristi termin ”kineski virus“, zbog čega su se Kina i Rusija na početku protivile sastajanju u vezi s novim tipom koronavirusa.