Majke Srebrenice prvi put neće organizovati Mirnu šetnju: Kako ih građani mogu podržati ?

- in BiH, Kanton, Vijesti
706

Jedanaestog jula se navršava 25 godina od genocida u Srebrenici kada su ubijene 8.372 osobe, a prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, za oko 1.000 nestalih žrtava genocida u Srebrenici se još uvijek traga.

Iako su do sada majke iz Srebrenice već pune 24 godine, svakog 11-tog u mjesecu izlazile na ulice Tuzle i u mirnoj šetnji noseći svoju tugu,  sjećajući na nestale članove svojih porodica. Ove godine zbog epidemiološke situacije 11. aprila majke Srebrenice neće izaći na ulicu, ali svi mi zajedno možemo pokazati da nećemo odustati sve dok sve nestale žrtve genocida u Srebrenici ne budu pronađene.

Pozivamo vas da podržite majke Srebrenice i da se fotografišete sa ispisanim imenom jedne od žrtava za kojom se još uvijek traga. Fotografije trebaju biti horizontalne, a ime treba biti napisano velikim štampanim slovima, čitko.

Molimo vas da svoje fotografije objavite putem svojih društvenih medija (Facebook, Instagram, itd.), te da fotografiju pošaljete na email nihaddahin90@gmail.com najkasnije do 9. aprila. Od pristiglih fotografija će biti pripremljen video koji će biti prikazan 11. aprila 2020. Spisak ubijenih možete pronaći na linku https://www.scribd.com/document/383520464/Spisak-ubijenih-tokom-genocida-u-Srebrenici

Pomozite majkama, pomozite sebi, budimo ljudi, pošaljimo poruku da i u teška vremena pandemije majke Srebrenice nisu zaboravljene. Iako one neće moći izaći na ulice, pokažimo da smo tu da im pomognemo sa ovim preteškim teretom.

Naš cilj je mirna Bosna i Hercegovina, država svih nas ravnopravnih i jednakih, država u kojoj su osuđeni svi ratni zločini i zločinci. Srebrenica se ne smije zaboraviti, zato pružimo ruke, pošaljimo poruku, pomozimo majkama Srebrenice, pokažimo im da, iako ovoga 11. aprila neće izaći na ulice, one nisu zaboravljene, da smo svi sa njima ujedinjeni u njihovom, našem, bolu i da ćemo istrajati u naporima da sve nestale žrtve budu pronađene, stoji u saopćenju Aktivističke inicijative civilnog društva.

 

(studiod/slon.ba)