Preminula Emina Zečaj, jedna od najvećih interpretatorki sevdalinke

- in BiH, Izdvojeno
733

Sevdalinka i muzička scena ostale su bez još jednog velikog imena. Jedna od najvećih interpretatorki tradicionalne bh. pjesme – sevdalinke Emina Zečaj, preminula je sinoć u Sarajevu u 81. godini.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Emina se bavila interpretacijom sevdalinki, ali i sakupljanjem i zapisivanjem izvornih bh. pjesama.  

Njene interpretacije i način izvođenja godinama su bili predmet proučavanja kako domaćih, tako i svjetskih etnomuzikologa. Sevdalinku je predstavljala širom svijeta te za svoj rad bila nebrojeno puta nagrađana.

Američki časopis Billboard ju je 2004. godine prozvao “ikonom tradicionalne bosanske muzike”.

Emina Zečaj rođena je 17.03.1939. godine u starom dijelu Sarajeva. Odrasla je u patrijahalnoj porodici Ahmedhožić Avdije i Melće. Završila je srednju tekstilnu školu i medresu. Imala je dvoje djece.

 Snimila je pjesme za film ”Gori vatra” Pjera Žalice, te za film ”Remake” Dine Mustafića u saradnji sa Adijem Lukovcem, u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma. Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje, a uspomena na njen lik i stvaralaštvo nastavlja živjeti kroz njenu bogatu diskografiju.

(studiod/slon.ba)