Zašto rižu, gljive ili špinat ne treba podgrijavati?

- in Lifestyle, Magazin, Žuta minuta
1305

Najzdravije je jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, zbog ubrzanog načina života kuhanje obroka za određeni period već odavno je naša realnost, kao i podgrijavanje tih obroka

Iako ste to možda do danas činili i baš ništa loše vam se nije dogodilo, preporuka je da to više ne radite jer posljedice mogu biti povraćanje, proljev, pa čak i trovanje.

Podgrijavanjem sljedećih namirnica u organizam unosimo hranu opasnu za zdravlje.

Celer

Ako ste skuhali supu u kojoj je korijenasto povrće, prije svega svježi celer, pobrinite se da ga, prije ponovnog podgrijavanja, izvadite iz šerpe. Celer sadrži nitrate, koji postaju otrovni ako se naknadno zagrijavaju. Isto vrijedi za mrkvu, repu i cveklu.  

 
Špinat

Nakon što je jednom skuhano ovo zeleno lisnato povrće također se ne bi smjelo podgrijavati. Razlog su, također, nitrati, koji sami po sebi nisu toksični, ali ako špinat podgrijavate, to bi mogli postati. 

Gljive

Gljive su osjetljiva namirnica i moraju se jesti dok su svježe pripremljene. Njihova konzumacija nakon podgrijavanja može dovesti do probavnih smetnji – grčeva i proljeva. Bilo da je riječ o omletu, sosu ili supi od gljiva, vrijedi isto pravilo – ne podgrijavajte. 

Krompir
 

Sigurno vam je nekada ostalo pečenog ili pire krompira u nekoj posudi nakon večere. Ako su krompiru nakon nekog vremena rubovi postali crni, to je dovoljan znak da se ova, već termički obrađena namirnica, više ne bi smjela ni podgrijavati, a ni jesti. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.  

Riža

Riža, sama po sebi, nije problematična, već je problematično njeno čuvanje pa se tako u neskuhanoj riži mogu naći bakterije koje mogu uzrokovati trovanje. Kuhanjem riže te se bakterije uništavaju, ali nikada sa sigurnošću ne možemo znati da su uništene baš sve. Iz tog razloga rižu ne preporučuje se jesti nakon što se ohladila jer su to idealni uvjeti da se preživjele bakterije razmnože i izazovu zdravstvene probleme u obliku proljeva, povraćanja pa čak i trovanja. 

Jaja

U kojem god obliku ih pripremili – kajgana, pečena na oko, kuhana – jaja se ne smiju podgrijavati. Uvijek je bolje pojesti ih hladna ili ih baciti, nego riskirati trovanje.

Piletina

Obzirom da je pileće meso bogato proteinima, to je upravo i razlog zašto se ne bi smjelo podgrijavati nakon što je jednom kuhano. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može uzrokovati probavne tegobe koje će biti još izraženije kod djece. 

Podijeli sa ljubavlju