Srijeda, 17. 08. 2022.
Select your Top Menu from wp menus
Select your Top Menu from wp menus

Gdje u BiH možete obaviti komercijalno testiranje na koronu i koliko košta?

- in BiH, Izdvojeno
563

U JZU Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske počelo je komercijalno testiranje na prisustvo koronavirusa građana sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji rade u inostranstvu.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković pojasnio nam je da je nabavna cijena testa koji čine prajmer i mastermiks, set za ekstrakciju i virusna podloga 64,90 KM sa PDV-om.

U tu cijenu nisu uračunati prateći laboratorijski materijal, zaštitna oprema za osoblje, osoblje, amortizacija aparata koji se koriste za navedenu metodu te sama RT-PCR metoda. Institut je testove nabavljao od dva dobavljača, Biomedica d.o.o. Sarajevo i Bromabel d.o.o. Banja Luka. Testova ima u dovoljnoj količini. Testiranje se radi RT-PCR metodom za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, ne samo virusa korona – navodi Željković.

Rezultat ove analize, pojašnjava dalje naš sagovornik, jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje i ta ista testiranja rade i susjedne države.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koristi testove koje je preporučila, i koji se nalaze na listi testova Svjetske zdravstvene organizacije – zaključuje Željković.

Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost laboratorijama kliničkih centara i Veterinarskom fakultetu u Sarajevu za vršenje komercijalnog testiranja na koronavirus.

U SKB Mostar prije nekoliko dana počeli su sa komercijalnim testiranjima na COVID-19 za osobe koje putuju u inostranstvo.

Cijena je 215,20 KM i ona je u skladu sa preporukama važećeg cjenovnika zdravstvenih usluga Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su nam rekli da trenutno ne mogu raditi komercijalne testove jer oni sa kojima raspolažu nisu kupljeni. Tek kada putem tendera kupe PCR testove, tada će početi komercijalno testiranje.

Ako bismo radili komercijalno sa doniranim testovima, to znači da bismo dali prednost onima koji imaju pare da plate pred onima koji nemaju. Također, potrošili bismo testove tako da ne bismo mogli testirati opću populaciju. Ovako svi imaju isto pravo testiranja, ali uz uputnicu porodičnog ljekara i epidemiologa – pojšanjeno nam je iz KCUS-a.

Podijeli sa ljubavlju