Posljedice pandemije: Sredozemno more je puno jednokratnih maski i rukavica

- in Izdvojeno, Svijet
678

Već smo ih vidjeli na pločnicima, parkiralištima supermarketa i zelenim površinama, kao i na plažama širom svijeta. Francuski ronioci sada donose i stravične prizore s dna Sredozemnog mora. Naravno, riječ je o jednokratnim maskama i rukavicama.

Svi se pitaju hoćemo li se i kako ćemo se ovog ljeta kupati i sunčati na evropskim plažama, no čini se da volimo zatvarati oči pred problemima koji su manje vidljivi ili su u ovom slučaju „skriveni“ na dnu mora.

Prizori morskog dna ispunjenog limenkama i drugim otpadom, ali i brojnim hirurškim maskama i rukavicama od lateksa, ovih dana ispunjavaju francuske medije u kojima se nedavno uvelike pisalo i o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju nam je donijela pandemija COVID-19. Naime, s postepenim popuštanjem mjera suzbijanja pandemije, Francuska se sve više suočava s još jednom tužnom posljedicom zdravstvene krize. Ova velika evropska zemlja je do jučer imala gotovo 183.000 oboljelih, a po broju smrtnih slučajeva (28.432) je na sedmom mjestu u svijetu, no sada je sve svjesnija i ovog novog okolišnog problema. Sve više jednokratnih hirurških maski i rukavica završava na dnu mora, čime se riskira dodatno dugotrajno onečišćenje već dovoljno onečišćenog Sredozemnog mora.

Plivanje s COVIDom-19

Laurent Lombard, osnivač ekološke udruge „Opération mer propre“ (Operacija čisto more), je zabrinjavajuće prizore u moru oko poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali snimio tijekom prošlog tjedna.

„Čini li vam se da ćemo ovog ljeta plivati s COVIDom-19? Budući da je zbog pandemije naručeno više od dvije milijarde jednokratnih maski, uskoro će u vodama Sredozemnog mora možda biti više maski nego meduza!“, izjavio je Lombard.

Prema njegovim riječima, svi trebamo pokazati više odgovornosti prema sebi i drugima, a ponajviše prema okolišu te izbjeći dodatno onečišćenje mora bacanjem ovog potencijalno zaraznog otpada tamo gdje pripada – u spremnik za otpad.

„Mnoge se lokalne samouprave već godinama bore protiv onečišćenja mora i neodgovornog bacanja raznih vrsta otpada koji dugoročno uništavaju naš okoliš i naše zdravlje, pa bi sada bilo pravo vrijeme za objedinjavanje svih inicijativa kako bismo odmah zaustavili novu prijetnju našem moru.“ – kaže Laurent Lombard.

(Valter Tuzlanski)