Krizni Štab MZ TK: Zabrinjavajuća epidemiološka situacija na TK

- in Izdvojeno, Kanton
1287

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je održalo sjednicu na kojoj se odlučivalo o trenutnoj situaciji i radu odjeljenja na UKC-u Tuzla. 

Zbog novonastale situacije na UKC-u, odnosno povećanju broja oboljelih od korona virusa, na pomenutoj sjednici su donijete sljedeće odluke: UKC Tuzla će i dalje raditi 30% elektivnog programa, koji je i do sada bio aktivan, a pružanje operativnih zahvata će se i dalje sprovoditi, s tim da će se osobe, koje se trebaju podvrgnuti operativnom zahvatu  i dalje testirati, a uzorke će uzimati nadležne Higijensko epidemiološke službe. 

“Studenti medicine i srodnih visokih škola, moći će na UKC-u Tuzla odraditi studentske vježbe, koja su im potrebne za polaganje ispita i ovjeravanje semestra. Prije odrađivanja pomenute prakse, studenti će se testirati na korona virus” izjavila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić na današnjoj press konferenciji.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK apeluje na sve pacijente da su dužni prilikom dolaska u zdravstvene ustanove sa sobom ponijeti osnovnu zaštitnu opremu; maske i rukavice.

“Apelujemo na sve zdravstvene radnike u svim zdravstvenim ustanovama na području TK da se, ukoliko uoče simptome slične infekciji COVID 19, kod sebe i članova svojih domaćinstava, bez odlaganja jave telefonom u HES Tuzla ili matičnim ustanovama.- izjavila je ministrica Čolić, napominjući sve građane FBiH da je na snazi naredba Kriznog štaba FBIH, kojom se obavezuju građani na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

“Apelujemo na sve građane, poslodavce i vlasnike ugostiteljskih i drugih objekata da ne dozvole ulazak u pomenute objekte građanima koji ne nose zaštitnu opremu” dodala je ministrica Čolić.