Utorak, 05. 12. 2023.
Select your Top Menu from wp menus
Select your Top Menu from wp menus

Za Lokalne izbore 2020. prijavilo se 587 političkih subjekata

- in BiH, Izdvojeno
580

U skladu sa uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine, u petak, 3. jula, u 16 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine.

Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), u ovom roku CIK je primio 587 prijava političkih subjekata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020:

– Neovisni kandidati (nacionalne manjine) 47;
– Grupe građana 20;
– Udruženja građana 2;
– Neovisni kandidati 383;
– Političke stranke 135.

U navedeni broj nisu ušle prijave pristigle u Centralnu izbornu komisiju BiH putem pošte, izvan roka.

Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web-stranici Centralne izborne komisije BiH, a nakon što ga odobri Centralna izborna komisija BiH.

Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa ranije utvrđenim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se stiču uvjeti za podnošenje prijava za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata.

Imajući u vidu činjenicu da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još nisu osigurana Centralna izborna komisija BiH ulaže maksimalne napore da, u kapacitetima kojima raspolaže, izborni proces ne bude ugrožen i prekinut, navodi se u saopćenju iz CIK-a.

(faktor.ba)