Policija pretresa 23 lokacije u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

- in Crna hronika, Izdvojeno
752

Nastavljajući aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Fenix“, policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od ranih jutarnjih sati poduzimaju službene radnje pretresanja na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.

Na osnovu Naredbi nadležnog Suda, policijski službenici trenutno vrše pretrese na 16 lokacija na području Kantona Sarajevo i 7 pretresa na području Istočnog Sarajevo, u cilju dokumentovanja i dokazivanja izvršenja krivičnih djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelima Prijevara iz člana 294., Krivotvorenje isprava iz člana 373., Utaja iz člana 290., Zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Do sada je prilikom pretresa pronađena i privremeno oduzeta dokumentacija koja se može dovesti u vezu izvršenja gore navedenih krivičnih djela, te određena količina narkotičkih sredstava.

Iz Federalne uprave policije podsjetili su da u sklopu akcije “Fenix” dana 23. jula 2020. godine izvršeni su pretresi na 18 lokacija na području Kantona Sarajevo kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, dok je u ranijem periodu oduzeto više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja navedenih krivičnih djela.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u narednom periodu nastavljaju rad.

(avaz.ba)