U Gornjim Hrgovima održana tradicionalna “ŽETVA”

- in Izdvojeno, Vijesti
528

U subotu, 25. Jula, 2020. godine, na etno dvorištu Marojević u Gornjim Hrgovima održana je tradicionalna manifestacija “ŽETVA”.

Ovogodišnja manifestacija je za razliku od predhodnih 15, bila je pod posebnim mjerama zbog epidemije Korona virusa, bez učešća prijatelja, gostiju i žetalaca iz Županje ( HR ) i Subotice ( SRB ).

Decenijiska upornost porodice Marojević i članova Udruge “Stara sinija” u očuvanju tradicije i starih običaja naroda ovog kraja, pobijedila je mnoga iskušenja i teškoće koje su ih do sada pratile. Manifestaciju je pomogla turistička zajednica grada Srebrenika.

Pšenica je pokošena, snopovi povezani, tradicionalni ručak i ukusna jela servirani vrijednim žeteocima i rukovedaljama, a potom se pristupilo vršidbi hljebnog žita i mljevenju u starom vodeničkom mlinu. Hljeb i pogače su pečene ispod peke i na starom ognjištu, a pjesme i veselja nije manjkalo kao niti ranijih godina.

Tradicija je nastavljena, a prisutni gosti nakon ručka i bogate trpeze kao i ranijih godina zadovoljni napustili ovo pitomo naselje na obroncima planine Majevice.