Spasite nečiji život! Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

- in Izdvojeno, Vijesti
492

Udruženje “Srce za djecu” u ponedjeljak 10. augusta organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi:

“Pozivamo Vas da nam se pridružite u ponedjeljak, 10.08.2020. godine, od 08 – 18.00h u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH (Čekaluša 86 – kod Zubotehničke škole) gdje će biti održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi”. 

Akciju zajedničkim snagama organizuju Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH. 

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život.

Krv i njeni derivatni su potrebni u kontinuitetu, kako djeci oboljeloj od raka, tako i drugim pacijentima, jer ona predstavlja lijek bez kojeg ne mogu završiti svoje liječenje. Stoga je vrlo važno da i u vrijeme pandemije COVID-19 budemo uz njih više nego ikada, jer ovise o nama. Čovjek je jedini izbor krvi, ne možemo je vještački proizvesti.

Stoga, pozivamo sve građane koji imaju priliku doći 10. avgusta od 08 – 18.00h u Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH da dođu i poklone dio sebe koji može spasiti živote čak tri djeteta. Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi!

 Važno je napomenuti da svaki darivalac na ulazu u Zavod mora proći trijažni proces.  Obavezno je poštivanje preporučenih mjera zaštite u prostorijama Zavoda, tj. nošenje zaštitne maske i držanje distance od najmanje 1,5m.

MOLIMO VAS DA SE NE PRIJAVLJUJETE ZA DARIVANJE KRVI U ZAVODU ILI NA TERENU AKO STE:
– Putovali u zemlje sa širenjem novog virusa CORONA u posljednjih 28 dana

– Prehlađeni,
– Kašljete i kišete,
– Imate zarazne bolesti,                                                                                                                                             
Bili u kontaktu sa bolesnom osobom.

Preporučujemo da svi zainteresirani pročitaju Vodič za darivaoce krvi na linku: http://ztmfbih.ba/vodic-za-darivaoce.php

Podijeli sa ljubavlju