Nova školska godina u TK počinje 7. septembra

- in Izdvojeno, Kanton
550

Nova školska godina u Tuzlanskom kantonu neće početi 1. septembra kako je to prvobitno planirano i najavljeno na prošlosedmičnom sastanku predstavnika kantona sa Kriznim štabom ministarstva zdravstva FBiH.

Učenici osnovnih i srednjih škola ipak će u školske klupe sjesti 7. septembra, a prema smjernicama koje će u skladu sa epidemiološkom situacijom uslovljenom koronavirusom biti usaglašene do početka nastave.

Kako su ranije istakli iz nadležnog ministarstva, u Tuzlanskom kantonu nastava će biti organizovana tako da će mlađi dolaziti u školu i raditi  u grupama i po skraćenim časovima. Stariji od 5. razreda osnove i svih razreda srednje škole će naizmjenično biti u školi podijeljeni u grupe od 16 učenika sa punim trajanjem časova, a djelimično će raditi i putem online nastave.

Za sve škole bi trebale biti obezbijeđene i dovoljne količine dezinfekcionih sredstava, kao i poseban model pohađanja nastave za učenike koji boluju od hroničnih oboljenja i one čiji roditelji smatraju da njihova djeca zbog koronavirusa ne trebaju pohađati nastavu u školskim klupama.