Nevin u zatvoru proveo 37 godina

- in Izdvojeno, Svijet
779

Za Amerikanca iz Floride koji je osuđen zbog ubistva i silovanja, te proveo u zatvoru 37 godina, putem DNK analize je utvrđeno da nije kriv.

Državni tužilac u Hilsborou Endrju Voren rekao je novinarima da je DNK analiza razriješila slučaj Roberta Duboa, koji je 1983. godine osuđen na 37 godina zatvora zbog silovanja i ubistva 19-godišnje Barbare Grams.

Voren je ovaj slučaj okarakterisao kao vrlo bolan i tragičan.

Rekao je da su dokazi, za koje se mislilo da su izgubljeni, potvrdili da 55-godišnji Robert Duboa nije počinio zločin 1983. godine, te je izjavio da je istina otkrivena kao rezultat ponovnog ispitivanja DNK dokaza u okviru “Projekta nevinosti” u Njujorku.

“2016. obećao sam da ću formirati Jedinicu za reviziju osuda koja će ispitivati sumnjive presude. Danas smo započeli postupak oslobađanja čovjeka koji je osuđen na 37 godina zatvora za ubistvo koje nije počinio, a mi krećemo u potragu za pravim ubicom”, poručio je Voren.

Lokalni list na Floridi izvijestio je da je Robert Duboa, kome se sudilo za zločin koji nije počinio, prvi put osuđen na smrt 1983. godine, ali je sudija kasnije kaznu preinačio u doživotni zatvor.

(nezavisne)