Bez njega “nema” ljeta: Zanimljivosti o sladoledu koje vjerojatno niste znali

- in Izdvojeno, Lifestyle
601

Sezonsko pretjerivanje u sladoledu i ove godine, inspirisalo nas je da saznamo nešto više o najboljem ljetnom prijatelju…

U SAD-u postoji muzej sladoleda, što ne čudi s obzirom da su Amerikanci najveći konzumenti sladoleda na svijetu. Istraživanja su pokazala kako više od 90 posto američkih porodica u kući uvijek drži sladoled.

Kornet u današnjem obliku je izumljen slučajno. Na sajmu u St. Louisu 1904. godine, ogromna potražnja za sladoledom preplavila je lokalnog proizvođača. U nedostatku plastičnih čaša brzo se okrenuo susjednom dućanu s vaflima u pomoć. Smotali su tanki vafl u oblik stošca i u njemu poslužili sladoled – ostalo je povijest.

Zrak je sastojak sladoleda i ima ga između 30 i 50 posto. On mu popravlja  strukturu čineći ga lakšim. Jeste li ikad primjetili da sladoled promjeni strukturu kada se malo otopi a vi ga opet zamrznete? To je zbog hemijske reakcije uslijed koje zrak izađe iz njega. Zato ga radije pojedite odmah.

Prvi sladoledi jeli su se još u staro doba. Led i snijeg miješani su s voćnim sokovima za osvježenje. U ovoj deliciji uživali su Aleksandar Makedonski i car Neron.

Vjeruje se kako je sladoled najsličniji današnjem prvi put pravljen u Kini. Tokom svojih putovanja otkrio ga je Marko Polo i donio sa sobom recept u Italiju.

Istraživači tržišta zaključili su kako prodaja sladoleda raste u doba recesije. Možda ima neke veze s time da nas jedenje sladoleda podsjeća na bezbrižne dane djetinjstva i vraća osjećaj sigurnosti? Ili jednostavno nemamo novaca za raskošnije slastice?

Tzv. brain freeze ili ”smrzavanje mozga” naziv je za glavobolju koja prati mahnito jedenje hladnog sladoleda. Kada se ledeni dio ne stigne ugrijati u ustima, već dotakne nepce, vaši kapilari šalju mozgu signal od kojeg doslovno boli glava. No, riječ je o bezopasnoj pojavi koja se može ublažiti tako što ćete ugrijati nepce. Popijte nešto toplo ili jednostavno prislonite jezik uz njih.

Postoje neobični okusi sladoleda, no neki su stvarno prešli mjeru: hobotnica, češnjakhot dog, sir, čaj i čili papričice. U Delawareu postoji sezonski ukras na vrhu sladoleda: pravi mali škorpion.

Najpopularniji okus sladoleda je vanilija, a najpopularniji dodatak sirup od čokolade.

Prema podacima NASA-e, sladoled je jedna od tri namirnice koje astronautima najviše nedostaju u svemiru. Druge dvije su pizza i sokovi.

(punkufer.hr)