Šest razloga da posjetite Jugozapadnu Bosnu

- in BiH, Izdvojeno
551

Jugozapadna Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama; od netaknute prirode i planina do brzih rijeka i šumskih površina koje krase cijelo područje.

Pored prirodnih, postoje i mnoga mjesta od kulturološkog i historijskog značaja koja se vežu za ovaj kraj. Zato, ukoliko vas put nanese u Zapadnu Bosnu i Hercegovinu, imat ćete široku ponudu zanimljivih turističkih sadržaja. U nastavku donosimo vam nekoliko ideja koje bi mogle biti zanimljive. 

1. Livno

Livno je mali grad sa bogatom historijom i mnoštvom prirodnih atrakcija. U samom gradu imat ćete priliku vidjeti mnoge crkve i džamije, koje svojom jedinstvenom arhitekturom ukrašavaju grad i svjedoče o multikulturalnosti ovog mjesta. U samom centru grada nalazi se jedan od glavnih simbola Livna, i to spomenik hrvatskom kralju Tomislavu podignut davne 1925.g u čast hiljadite godišnjice krunisanja kralja Tomislava.

Livno krase i rijeke Žabljak, Sturba i Bistrica, a od kojih se Bistrica posebno izdvaja zbog svog mjesta izviranja iz Dumana, prizor koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Bistrica teče kroz grad i odnedavno ima svoje šetalište, što ovu rijeku čini još atraktivnijom. Za one koji traže savršeno mjesto za kupanje, to je jezero Mandek koje je samo 15 minuta udaljeno od grada.  Još jedno popularno kupalište je ono na rijeci Sturbi.

Jedna od najvećih atrakcija Livna su svakako divlji konji koje najčešće možete vidjeti kako se kreću u krdu na visoravni Krug. Najsigurniji način da doživite sve čari ove visoravni i sprijateljite sa konjima su organizovane ture preko turističkih agencija.

2. Buško blato

Buško blato je umjetno jezero koje se nalazi na jugu Livanjskog polja. Sa dubinom od 17 metara i veličinom od oko 55 m2  prostire se na dvije općine, općinu Livno i općinu Tomislavgrad. Do 1990.godine Buško blato je važilo za najveće umjetno jezero u cijeloj Evropi. Njegova izgradnja je počela 1967., a završena 1974. godine. Jezero je izgrađeno radi navodnjavanja visoravni, te da se podrži lokalno stočarstvo i poljoprivreda.  Prije njegove izgradnje, veći dio visoravni se sastojao od pašnjaka i livada, ali loši vremenski uslovi dovodili su često do poplava u ovim krajevima, a zimi bi se teren i zaledio, a onda bi se potom prvim otapanjem u proljeće pretvarao u blato. Otuda i potiče ime ovog jezera.

3. Krug planina

Krug planina je krška visoravan koja je najpoznatija po divljim konjima koji je nastanjuju. Smještena je sjeverno od Livna, na jugozapadu planine Cincar. Visoravan Krug predstavlja svakako jedan od najljepših hercegovačkih krajolika, a i pogodna je za planinarenje, stoga ne propustite da je posjetite. 

4. Titova pećina u Drvaru

Titova pećina je danas jedno od najpoznatijih tajnih skrovišta gdje je Tito boravio zajedno sa svojim Vrhovnim štabom tokom Drugog svjetskog rata. Titova pećina u Drvaru je postala poznata po neuspjelom pokušaju likvidacije Tita kada su u maju 1944.godine njemačke snage opkolile Drvar i izvršile desant na jugoslovenskog vođu, ali uz pomoć britanske i ruske misije Tito je uspio pobjeći tako što je ruskim avionom nekoliko dana kasnije otputovao u Bari, Italiju.

Mala drvena kućica, skrivena ispod stijene, danas je dio memorijalnog kompleksa Muzej „25. maj“ i najposjećenija je destinacija u Drvaru. Tokom jačih kiša, voda izbija iz pećine i prolazi ispod kućice spuštajući se niz ponor visine oko 20-ak metara.  Sam prilaz pećini osiguran je ogradom tako da je vrlo lagano savladati stjenovitu rutu do nekadašnjih Titovih baraka.

5. Šatorsko jezero u Bosanskom Grahovu

Šatorsko jezero se nalazi na planini Šator koja je ime dobila po svom piramidalnom obliku koji podsjeća na šator. Do planine, a samim time i do Šatorskog jezera, može se doći na dva načina, a to su putem preko Tičeva od Bosanskog Grahova, te putem preko Gornjih Peulja od Livna. Ako idete preko Tičeva, olakšavajuća okolnost je što je put asfaltiran, a samo zadnjih 17 km je dobro očuvani makadam, tako da nećete imati većih poteškoća da dođete do odredišta.

Šatorsko jezero je poznato po kristalno čistoj vodi. Zimi je jezero zaleđeno, a ljeti se mogu vidjeti mnogi kupači koji većinom dolaze da kampuju. Kraj jezera se proteže i planinarska staza koja vodi do vrha planine Šator (visine 1872 metra) odakle se pruža prelijep pogled na zapadnu Hercegovinu. Kada je vrijeme lijepo, nazire se i Jadran u daljini.

Planina Šator je još poznata po malim vrelima kojih ima oko 360 na ovom području, a najpoznatije među njima je Bulino vrelo za koje se vežu zanimljive legende.

6. Livanjski sir

Internacionalno nagrađivani Livanjski sir jedan je od najprepoznatljivijih proizvoda u BiH i regiji. Proizvodi  se na širem području Livanjskog polja, a njegovi počeci sežu do perioda Austrougarske vladavine, kada je monarhija počela sistematički da uređuje poljoprivredu i stočarstvo. Receptura je kroz vrijeme često unapređivana i usavršavana, tako da ćemo danas većinom naći razne livanjske sireve na bazi kravljeg mlijeka, koji su se nekada temeljili isključivo na ovčijem mlijeku. Međutim, suočeni sa opadajućim brojem ovaca i nedostatkom ovčijeg mlijeka tokom cijele godine, mnogi proizvođači su se okrenuli u potpunosti kravljem mlijeku. Bez obzira na promjene u recepturi, Livanjski sir i dalje ima svoj jedinstven i prepoznatljiv okus kojim se svi Bosanci i Hercegovci ponose.

(odmoriuBiH)