TOP 5 najotpornijih sobnih biljaka

- in Izdvojeno, Magazin
2000

Ukoliko želite imati biljke u kući, ali ne znate koje su otporne i koje će vam opstati nakon što ih unesete u svoj dom, mi vam predlažemo da kupite ili zasadite sljedeće biljke.

1. Sanseverija (slika gore) je biljka kameleon. Opstaje i na jakom sunčevu svjetlu kao i u mračnim prostorijama. Bez vode može izdržati i po mjesec dana, a neće je ubiti ni toplina iz blizine radijatora. Možda je ovo čak i najotpornija biljka.

Sitnolisna puzavica
Sitnolisna puzavica

2. Sitnolisna puzavica zahvaljujući malim, mesnatim listićima, preživjeti će i desetak dana bez vode. Nakon duže “suše” brzo će se oporaviti, čak za nekoliko sati. Nema ništa protiv ni prostora bez direktne sunčeve svjetlosti tako da je definitivno jedna od najotpornijih.

Zamioculcas zamiifolia
Zamioculcas zamiifolia

3. Zamioculcas zamiifolia preživljava s minimalnom količinom vode i uz vrlo malo svjetla. Korijen i debele peteljke ove biljke imaju sposobnost pohrane vode tako da može preživjeti i u uvjetima kad je zemlja potpuno suha. Ipak, ne pretjerujte s nebrigom. Ako slučajno pretjerate sa zalijevanjem i listovi požute, ostavite biljku najmanje mjesec dana bez vode i ona će se oporaviti.

Puzavi filadendron
Puzavi filadendron

4. Puzavi filadendron slobodno možete smjestiti uz prozor, ali će dobro podnositi i tamnije kutke. Zalijeva se tek onda kad mu se gornji sloj zemlje prosuši, a to je otprilike jednom sedmično ili duže. U slučaju da mu listovi omlohave, znači da je žedan, a ako požute, to je znak viška vode.
Pažnja: biljni sok ove biljke može nadražiti kožu pa pazite ako imate malu djecu ili kućne ljubimce!

Kalanchoe tomentosa
Kalanchoe tomentosa

5. Kalanchoe tomentosa ili biljka panda isto traži minimalne količine vode. Slobodno je zalijevajte svakih 20ak dana. Ime je dobila zbog dlakavih listova s tamnim rubom koji podsjećaju na pandu.

(uredisvojdom.com)