Katastrofalna godina za pčelare u BiH: Zbog loših prinosa povećali cijene meda

- in Biznis, Izdvojeno
548

Iskusni pčelari ovu godinu ocjenjuju katastrofalnom jer su loše vremenske prilike dovele do znatnog pada prinosa meda. Oni koji su svoje košnice prevozili sa jedne ispaše na drugu izvrcali su tek manje količine meda i plasirali domaćim kupcima.

Savez pčelara Tuzlanskog kantona okuplja 1.150 osoba koje pčelare sa više od 30.000 košnica. Većina njih su seleći pčelari koji širom Bosne i Hercegovine voze svoja društva, ali se nažalost ove godine ne mogu pohvaliti velikim prinosima meda.

Vremenske prilike su bile veoma nepogodne u fazi medonošenja biljaka koje su najvažnije u medobranju, a to je prije svega gubitak bagremove, lipine i livadske paše. Zbog toga oni ne mogu ove godine pokriti svoje troškove, ali im je od velike pomoći poticaj sa kantonalnog nivoa, koji sada iznosi 15 KM po košnici, za razliku od lani kada je taj iznos bio šest maraka”, kaže Suad Selimović iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Zbog nedostatka meda pčelari su ove godine bili prinuđeni na povećanje cijena, tako da kupci po jednom kilogramu izdvajaju od 17 do 20 KM, umjesto dosadašnjih 15 maraka.

(klix.ba)

Podijeli sa ljubavlju