Održan skup u Sarajevu ispred Parlamenta BiH: “Vratimo našu djecu iz Sirije”

- in BiH, Izdvojeno
469

U Sarajevu je danas ispred zgrade Parlamenta BiH održan skup članova porodica žena i djece koji se već četiri godine nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije, a nakon kraha Islamske države (ISIL). Radi se većinom o udovicama i suprugama bh. ISIL-ovaca koji su ih odveli na sirijska ratišta 2014.godine.

Među njima je više od 56-oro djece u dva kampa, El-Holu i El-Roju.

Organizator skupa podrške s zahtjevom da država ubrza njihov povratak je Alema Dolamić, sestra Adele, koja se u Siriji nalazi četiri godine s troje djece.

Među grupom sa ženama je i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina. U Sarajevo su krajem prošle godine deportirane Amina Kečo, supruga ISIL-ovca Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Nakon što su prošle sve provjere u azilantskom centru Delijaš, vraćene su svojim porodicama. S druge strane, još 18 žena s oko 20 djece nalazi se u dva izbjeglička kampa El-Holu i El-Roju. Pojedine su žene, poput Adele Dolamić iz Tešnja s troje djece, već skoro četiri godine u kampu El-Hol.

Kamp je pod kontrolom sirijskih snaga, ali i saveznika Kurda, koji se, kako nam je nezvanično rečeno, prema ženama, koje su većinom udovice, ponašaju osvetnički. Pojedine su izložene nehumanom tretmanu i nad njima se vrši psihička tortura. Prije dva mjeseca jedna bh. državljanka je preminula u kampu, a iza nje je sam ostao šestogodišnji dječak.

U Siriji se nalaze Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece, Emira Džinić s petero djece i Muamera Muhamedagić iz Cazina, koja ima četvero djece. U Siriji su i Ćazima Hodžić s četvero djece, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić i Edina Mulalić sa po dvoje djece, zatim Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Meliha Delić. 

(avaz.ba)

Podijeli sa ljubavlju