Zelenom glinom očistite organizam i zategnite kožu

- in Izdvojeno, Lifestyle
555

Zelena glina je rijetka zbog svog specifičnog staništa. U sebi sadrži selen, magnezij, željezo, kalcij, fosfor, kalij, cink, mangan, bakar, sicilij, natrij i druge minerale i elemente u tragovima. U prirodi je moguće pronaći zelenu, žutu, bijelu i crvenu glinu. Ali, jedino zelena glina se koristi za liječenje i čišćenje organizma.

Zelena glina poboljšava crijevnu floru, čisti krv i limfu, regenerira stanice, tkiva i organe, potpomaže zarastanje rana, smanjuje radioaktivnost te povećava otpornost na sve otrove. Ova glina se također pokazala dobrom kod ateroskleroze, anemije, bolesti dišnih puteva, infekcija, trovanja, čira, viška želučane kiseline, opadanja kose, bolnih menstruacija i nečiste kože. 

Kura čišćenja organizma

Za oralnu upotrebu zelene gline važno je odabrati pravilnu, ventiliranu glinu jer ona ne sadrži pijesak. Zelenu ventiliranu glinu moguće je pronaći u bilo kojoj apoteci ili drogerijama.

Postupak čišćenja cjelokupnog organizma zelenom glinom je jednostavan. Traje tri sedmice, i prema preporukama, ova kura se praktikuje na prelazu između dva godišnja doba. Dakle april je pravi izbor za ispijanje gline.

Glina se priprema navečer, kako bi odstojala preko noći. U staklenu čašu je potrebno staviti čajnu kašikicu gline. Kašikica treba biti drvena jer glina u dodiru sa metalom mijenja svoja svojstva. Nakon toga, glinu je potrebno preliti decilitrom vode i ostaviti do jutra. Prvih sedam dana pije se samo voda a talog se ostavi na dnu čaše. Talog se može iskoristiti za maske za lice i tijelo. Narednih sedam dana glina u čaši se promiješa, ostavi pet minuta i zatim popije, dok se zadnju, odnosno treću sedmicu glina pije odmah nakon miješanja. Nije preporučljivo ništa jesti i piti trideset minuta nakon ovog postupka, kako bi glina djelovala na pravi način.

Uz ovu kuru čišćenja primjetna je manja nadutost, smanjenje celulita i ljepši izgled kože. Glina čisti tijelo tako što upija toksine i ostale štetne tvari iz organizma te ih veže za sebe. Upravo zato što glina ima upijajuće svojstvo nije je dobro koristiti sa lijekovima jer može smanjiti njihov učinak.

Maska za lice

Potrebno je:

  • 1 šoljica zelene gline,
  • 1 supena kašika meda,
  • 1 supena kašika maslinovog ulja,
  • pola šoljice vode

U posudi za miješanje otopite med u vodi, dodajte ulje i dobro promiješajte. Postupno dodajte zelenu glinu, snažno miješajući, dok ne nastane glatka i kremasta smjesa.

Upozorenje: 3 minute nakon primjene, maska će početi zatezati kožu, što je potpuno normalna reakcija. Nakon odstranjivanja maske, kod nekih tipova kože, može se javiti crvenilo, koje je također uobičajena reakcija na glinu.

Kada se glina u potpunosti osuši, isprati lice toplom, a potom hladnom vodom, kako bi se pore zatvorile.

Savjet: Ukoliko želite poboljšati dejstvo zelene gline, prije apliciranja maske na lice, natopiti peškir toplom vodom i prebrisati lice, kako bi se pore otvorile.

Zelena glina se pokazala kao dobar metod za liječenje akni, i uklanjanje raznih nečistoća koji se nalaze na koži.

Maska za tijelo

Potrebno je:

  • 1 šoljica gline u prahu
  • 1 šoljica vode ili čaja od kamilice

Pomiješati vodu (ili čaj) sa glinom dok se ne dobije glatka smjesa. Rukama ili četkicom razmazati smjesu po tijelu i sačekati da se glina osuši. Istuširati se topom vodom i osušenu kožu namazati hidratantnim losionom za tijelo.

(fejm.ba)