Na jednostavan način produžite namirnicama vijek trajanja

- in Izdvojeno, Magazin, Žuta minuta
1195

Svakome od nas se barem jednom dogodilo da je kupio nove namirnice i proizvode koji su se nakon samo nekoliko dana stajanja u frižideru ili ormarićima pokvarili, te ste ih morali baciti. Svaka namirnica ima određen rok trajanja, koji uglavnom piše na pakiranju, ali adekvatnim pohranjivanjem tih namirnica njihov rok se može produžiti. Kako bi vaše namirnice duže bile svježe, za vas smo pripremili nekoliko savjeta, pratite ih i uživajte duže u svježim namirnicama.

Dodajte maslac u sir
Nakon što ste izrezali komad sira, dodajte malo maslaca na izrezanu površinu prije nego što ga vratite u frižider. Dodavanjem maslaca u sir spriječit ćete njegovo isušivanje.

Okrenite zdjelice
Okrenite zdjelice s kiselim vrhnjem i svježim sirom. Okretanjem zdjelica s vrhnjem ili svježim sirom naopako stvarate vakuum unutar njih. To će usporiti rast bakterija, što znači da će duže trajati u frižideru.

Mladi luk
Jednostavno uzmite luk koji još ima korijenje i obrežite vrhove tako da budu svi jednake dužine. Stavite ih u čašu vode tako da samo bijeli dio bude potopljen i stavite pored sunčanog prozora. Za nekoliko dana trebali biste primijetiti ponovni rast. Zeleni dio može se koristiti u kuhanju, a jednom obrezan i dalje će rasti, ostavljajući nepreglednu zalihu.

Spremite luk u čarape
S dolaskom jeseni pravimo i zalihe povrća, između ostalog, crvenog, ljubičastog i bijelog luka, ali da biste ih sačuvali svježe i bez truhljenja narednih šest mjeseci, stavite ih u prozirne najlonke. Zavežite čvor iznad svake glavice i objesite na hladnom i suhom mjestu.

Čuvajte začine
Začinsko bilje poput korijandera, bosiljka, peršuna i vlasca može se duže održati svježe ako se čuva poput cvijeća. Jednostavno ih potopite u šoljicu vode prije nego što ih prekrijete plastičnom vrećicom i zatvorite gumicom.

Držite krompir s jabukama
Krompir i jabuke držite zajedno, kako biste spriječili da proklija. To će spriječiti klijanje krompira, jer jabuke oslobađaju plin etilen. Teoriju je testirala „American Test Kitchen“ te su otkrili da je trik pomogao da krompir traje do osam sedmica bez klijanja.

Avokado poprskajte sprejem za kuhanje
Ako vam ostane pola avokada ili napola pojedena zdjelica guacamola, možete spriječiti kvarljivost s malo spreja za kuhanje. To će stvoriti prepreku za kisik na plodu koji sprečava njegovo oksidiranje i truljenje.

(azra.ba)